Националната кампания на „Труд“ влезе в телевизията

Кадър от “Операция История” на Росен Петров с участието на журналиста Росен Тахов.

Да върнем депутатите в историческата сграда на парламента

“Операция История” на Росен Петров подкрепи правата кауза

Националната кампания на “Труд” за връщане на депутатите в историческата сграда на парламента влезе в телевизията. Вчера “Операция История” на Росен Петров по “България ON AIR” застана зад патриотичната кауза на вестника.

Гост на предаването беше публицистът Росен Тахов. Според него, който и да се настани в бившата цитадела на комунизма, тя ще си остане Партиен дом. Най-голямо право, посочи Тахов, има Светият синод. Защото гигантското построение лежи върху три късноантични църкви и една кръщелна за приемане на християнството.

Партийният дом е завършен през 1954 г. и е класически образец на култовата архитектура. Триумфална тържественост и помпозност се срещат в гранитната грамада. Около 40 000 квадратни метра е застроена площ. Над три километра коридори свързват лабиринт от помещения, а подземни тунели водят до стратегически точки на столицата.

В автентичната сграда на Народното събрание няма мегаломания. Дело е на виенския архитект с български произход Константин Йованович. Той решава постройката в изискан неоренесансов стил. Строежът е изпълнен от италиански майстори. Белокаменната ковачница на закони, сега запустяла, отваря двери на 25 ноември 1884 г.

Коментари

Задължително поле