Национална асоциация “Българско Черноморие“ е сезирала прокуратурата за евентуално завземане на Асоциация на Парковете в България от Тома Белев

В момента Тома Белев е общински съветник в София, като продължава да оглавява незаконно АПБ.

Национална асоциация “Българско Черноморие“ е сезирала Върховна прокуратура по повод публикации в медиите за евентуално завземане на Асоциация на Парковете в България (АПБ) от лицето Тома Белев. Сезирането е на базата на медийни разследвания и в сигналът на НАБЧ се иска Прокуратурата да извърши проверка по изнесената информация.

В медийните разследвания се твърди, че с незаконни действия е извършена промяна на Устава на организацията (АПБ) с цел оставане на Белев, като председател на сдружението. Този факт според публикациите  е  доказан с  решения на Софийски градски и Апелативен съд . Те отменят събрание проведено през 2015 година, на което е извършена смяната на първоначалните учредители, които са държавните дирекции на осем природни парка с физически лица, приближени на Тома Белев. Журналистическото разследване показва, че тези действия са заради финансови и имотни облаги. В него се цитира участие на АПБ в проект на стойност 4 милиона 790 хиляди швейцарски франка, а закупените  имоти  от организацията били цели 20 стр. в Агенция по вписванията.

В сигнала се настоява, че ако изнесените в медиите факти се докажат, то Прокуратурата да се възползва от правомощията си и да поиска дерегистрацията на АПБ и заличаване на името й, както и виновните да понесат отговорността си съгласно закона.

Коментари

Задължително поле