Национална награда „Иван Богоров” учреди Общинският съвет в Карлово

Общинският съвет в Карлово учреди национална награда на името на големия български екциклопедист, книжовник, писател и преводач д-р Иван Богоров. Призът ще се присъжда за цялостен принос в литературата и научни изследвания или за отделни творби. Наградата ще се връчва в Деня на народните будители – 1 ноември. Роденият в Карлово д-р Иван Богоров е един от най-значимите творци на Българското възраждане. Негово дело е издаването на първия вестник у нас „Български орел“. Той е автор на първата българска граматика и на първите френско – български и българо-френски речници. По образование е медик, след като завършва медицина в университет в Париж, но се занимава и с промишленост, икономика, стопански въпроси, транспорт, география, журналистика и езикознание.

Съучредители на националната награда „Иван Богоров” са Съюзът на българските писатели и Дружеството на писателите в Карлово. Призът ще се присъжда в няколко направления, сред които са литературни произведения, литературна критика, публицистика и научни изследвания. Освен като израз на почитта към големия възрожденски книжовник наградата ще се дава и за опазване чистотата на българския език. До 15 септември държавни институции, граждански сдружения и физически лица могат да направят своите предложения за първите носители на наградата „Иван Богоров” за 2017 г., когато ги изпратят до Община Карлово или местния Общински съвет.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.