Община Пловдив купува частния терен на площада Парите ще бъдат изплатени за две години

100 миньори са блокирани под земята в косовска мина

Сърбия обеща на България пречиствателна станция край Босилеград Министър Нено Димов се срещна със сръбския си колега Горан Триван в Димитровград

Русия загърбва Съвета на Европа

10 години затвор за 75-годишна турска журналистка, публикувала секретен документ

Мъжът, посегнал на униформен в София: Полицаят падна сам

Учебните занятия в област Стара Загора се възобновяват на 23 януари

Елена Йончева: Обвинението, че съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно

Стотици бойци на ИДИЛ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

„Барса“ взе играч, страдащ от секс контузии

Роналдо: Измамник съм

Всеки играч на среща с Дерменджиев

Зала „Скаптопара“ с ново и модерно осветление

Ева Майдел: Евродепутатите от ГЕРБ няма да позволим да има две категории европейци в ЕС Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите в ЕП гласува двойният стандарт в стоките да бъде наказван

Организират протести заради нападението над фелдшер в Горна Оряховица Инициатори са местни младежи

МВР: Телефонни измами се извършват и от затвора

Снимка: Архив

Телефонни измами се извършват дори и от затвора, каза пред БНТ Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция.
Тя открои, че измамите за тази година за по-малко в сравнение с миналата. Но опитите са много, добави Падинкова.

Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент телефонни измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече.
Падинкова заяви, че се наблюдават много рецидиви:

Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде.
Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители, каза Падинкова.

„Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път – 200-300 лева. Схема има и за освобождаване на колетна пратка от митническа такса’, заяви тя.
Падинкова посъветва при обаждане за парични средства веднага да имаме сигнал, че вероятно става дума за ало измама.

Тя открои, че нарушителите основно действат в Северна България – Плевенска област, Великотърновско и Русе. Ало измамниците действат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

„Задържани са 32 лица за тази година, има и 10 задържани през предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно.Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага.
Ако имаме късмет, доказваме до 3 нарушения. Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат, добави тя. Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е 100 000 лева’, допълни Падинкова.

Подобни престъпления се доказват трудно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Егати смешната държава, щом ченгетата позволяват на затворници да имат телефони в килиите, а дъртаците на БСП още дълго време ще си хвърлят парите на циганите, защото не ползват интернет.

    1. Хората не се делят на комунисти и антикомунисти – забий си го на челото! 30 години ще се оправдавате с комунизъм (писал съм и за него)! Някой друг не си е изживял детството 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.