Ангела Меркел очаква сложни разговори с руския президент утре в Берлин

Оръжеен бос фалирал „Олимпик“ В Испания развивали дейност без лиценз

Организация на движението за рехабилитация на уличен канал по бул. “Арсеналски“

4,6 млн. европейци са гласували в допитването за лятното часово време

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Тракийски дворец крие светилище на Дионис Прецизно геодезично заснемане показва уникален обект, главната част в него е 30-метрова церемониалната тронна зала

През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

Пожарникар загина, след като пожарна се обърна в крайпътно дере край Куклен

Оставиха в ареста младежа, блъснал деца на тротоар в Петрич

България има предпоставки за силна и работеща минна индустрия

Двама убити и четирима ранени имами при стрелба в мюфтийство в Източна Турция

Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на поста министър-председател

Кирил Добрев: В държавата на ГЕРБ, МВР аутсорсва управленска дейност с обществена поръчка

Катастрофа затрудни движението на изхода от София в посока Владая При инцидента няма загинали

Крум Зарков: Четвърт милион души остават без застраховки, държавата да ги обезщети и защити в Кипър

МВР: Телефонни измами се извършват и от затвора

Снимка: Архив

Телефонни измами се извършват дори и от затвора, каза пред БНТ Златка Падинкова, която оглавява специалното звено за разследване на ало измами към Националната полиция.
Тя открои, че измамите за тази година за по-малко в сравнение с миналата. Но опитите са много, добави Падинкова.

Самостоятелният сектор в полицията ще разследва измамите с акцент телефонни измами. Това позволява по-голям ресурс в разследване на този вид измами и надграждане на постигнатото. Измамниците се усъвършенстват и жертвите стават повече.
Падинкова заяви, че се наблюдават много рецидиви:

Имаме и все повече случаи на рецидиви, един, който е бил жертва, става два или три пъти жертва. Напоследък особено актуален сценарий е заплаха от страна на измамниците, както и за катастрофи, искане на пари заради пострадали роднини и близки. Наблюдава се и липса на пряк контакт между измамниците и жертвата, много често парите се изхвърлят през прозореца, или се оставят някъде.
Най-младите измамени са деца. Обикновено в тези случаи говорят за пострадали родители, каза Падинкова.

„Има и схема на измама към преводачи, като нарушителите искат съдействие от лицето за лични нужди на задържано лице и им казват, че средствата ще бъдат възстановени в полицейското управление. Сумите не са големи, но се плащат по банков път – 200-300 лева. Схема има и за освобождаване на колетна пратка от митническа такса’, заяви тя.
Падинкова посъветва при обаждане за парични средства веднага да имаме сигнал, че вероятно става дума за ало измама.

Тя открои, че нарушителите основно действат в Северна България – Плевенска област, Великотърновско и Русе. Ало измамниците действат и от Румъния. Има и случаи на измами от България към Гърция и става дума за големи суми.

„Задържани са 32 лица за тази година, има и 10 задържани през предходни години. Някои нарушители са осъдени на затвор под една година или условно.Обаче е много трудно доказването на нарушението при този вид престъпна дейност. Използваните устройства и сим карти се унищожават почти веднага.
Ако имаме късмет, доказваме до 3 нарушения. Има и случаи на измами от затвора, успяват и сумите да си получат, добави тя. Най-голямата сума, открадната чрез телефонна измама от тази година, е 100 000 лева’, допълни Падинкова.

Подобни престъпления се доказват трудно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Егати смешната държава, щом ченгетата позволяват на затворници да имат телефони в килиите, а дъртаците на БСП още дълго време ще си хвърлят парите на циганите, защото не ползват интернет.

    1. Хората не се делят на комунисти и антикомунисти – забий си го на челото! 30 години ще се оправдавате с комунизъм (писал съм и за него)! Някой друг не си е изживял детството 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.