Националният военен университет във Веалико Търново е домакин на хакатон на тема „ЕКОТЕХ”

Десет отбора от двата факултета на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново и от две училища в страната, участват в първия хакатон. Той е на тема „ЕКОТЕХ” и ще се проведе на 22 април в Деня на Земята.

Състезанието ще премине в три етапа. Първият е под формата на викторина, в която курсантите и студентите ще отговарят на въпроси, свързани с темата.Вторият етап на състезанието е фотоизложба, която е с конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в деня на събитието в Дома на културата на НВУ. Снимките са дело на курсанти и студенти, вече са качени във Фейсбук страницата на университета, където тече гласуване. Във Фейсбук, както и в изложбата, фотосите са анонимни. Всички гости на хакатона ще имат възможност да гласуват за фотографиите, за да бъдат определени победителите.Третият етап е хакатонът, в който отборите разработват проекти по една от зададените теми. Темите са шест и са свързани с разрешаването на екологични проблеми: „Нисковъглеродни емисии и качество на атмосферния въздух”, „Малкоотпадни и безотпадни технологии”, „Чисти (зелени) технологии и екологични иновации”, „Климатични промени и климатична сигурност”, „Умен град – екологично мислене и социална среда” и „Екологично производство и биотехнологии”.

Курсантите и студентите са разпределени в осем отбора, два от представят Шуменския факултет на Националния военен университет. Другите два отбора са ученически. Единият тим е на СУ „Бачо Киро“ в Павликени, вторият – на Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй. В помощ на отборите са ангажирани академични наставници и ментори от бизнеса, които са подбрани в зависимост от темата, по която отборът работи.В четвъртък всички отбори ще представят идеите си, като всеки тим има на разположение 3 минути, за да защити разработката си. Победителите ще станат известни час по-късно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони