Националният фестивал на детската книга се отлага за септември

Домакини и участници от осем държави не могат да участват сега заради епидемията

Единственият у нас Национален фестивал на детската книга, който ежегодно се провежда в навечерието на 24 май, се отлага, съобщи Росица Петрова, директор на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в града. Библиотеката, Министерството на културата, общината, Държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства са партньори в организацията на събитието.

Фестивалът трябваше да се проведе от 11 до 13 май. Но заради епидемията нито домакините, нито участниците от Унгария, Чехия, Румъния, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия и Хърватска могат да се включат във форума заради пандемията от коронавирус. С партньорите е договорена нова дата – от 23 до 25 септември т.г.

Въпреки промяната, подготовката за 22-то издание на фестивала е в напреднал етап и почти приключила. Вече са приети творбите за националния литературен конкурс, който тази година бе на тема „Неразказани истории на един ловец на приключения“. След като отпаднат ограниченията във връзка с епидемията, ще бъдат журирани творбите на близо 700-те участници, включително и от български училища в чужбина, в традиционния конкурс за театрални кукли на любими литературни герои.

Приключило е и приемането на творбите за участие в първия международен студентски конкурс за илюстрация на теми из приказния свят на Валери Петров.

В рамките на тазгодишното издание на фестивала ще се проведе отново научен форум, този път на тема „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература“. Докладите на утвърдени творци, критици, научни работници, издатели ще бъдат представени в сборник, на български и на английски език.

Сборникът ще бъде разпространен в страните от ЕС след фестивала. Продължава подготовката и са останалите събития, предвидени в програмата: п

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини