Националното сдружение на общините настоява за увеличение на средствата за четвъртокласните пътни мрежи

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов

От позицията си на председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Велико Търново Даниел Панов поиска подкрепата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за увеличение на средствата за четвъртокласната общинска инфраструктура.

"Средствата за рехабилитация и изграждане на четвъртокласна инфраструктура за всички общини в страната са около 60 млн. лева. Като съпоставим републиканската инфраструктура, която е 24 000 км, с общинската – 21 000 км, държавните пътища получават средства в размер на 750 млн. лева , а четвъртокласните общински – 60 млн.лв. По време на последния управителен съвет на Националното сдружение на общините проведохме дискусия по тази тема и приоритетната ни задача за следващата година е да се увеличат средствата за четвъртокласната общинска инфраструктура. Именно за тези пътища постъпват най-много жалби във всички общини. Затова ще искаме увеличение на тези средства, защото ние няма как да се справим с тези 60 млн.лв", изтъкна Даниел Панов.

Министър Нанков обяви, че подкрепя искането на НСОРБ и, че увеличение на средствата за тази категория пътища с още 50-60 млн. лева биха могли да решат проблема със състоянието и качеството на четвъртокласната пътна мрежа.

"Всичко това обаче не зависи от мен, а от Министерството на финансите, там трябва да се дискутира този въпрос", заяви строителният министър.

Николай Нанков обяви, че до две седмици след излизане на Постановление на Министерски съвет ще бъдат започнати ремонтните дейности по пътищата Велико Търново – Горна Оряховица и Самоводене – Ресен, а рехабилитацията им ще приключи в рамките на летния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България