Националното честване „Шипченската епопея“ организират в Габрово

Паметникът на Шипка.

Националното честване „Шипченската епопея“ започва на 21 август с редица празнични инициативи в Габрово.

Под мотото „С поглед към Шипка“ организаторите от Областна администрация – Габрово в партньорство с Община Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Дом на хумора и сатирата, доброволците от Център за работа с доброволци към Община Габрово, сдружение „Роден пъзел“ и школите по изкуство на габровските художнички Ема Вертерова и Елиза Ковачева канят всички деца и възрастни да дадат старт на тържествата, чиято кулминация ще бъде на 25 август, съопбщиха от областната управа.

Началото е 16.30 часа, а мястото е познатата на всички габровци градинка с мечето. „Ако вашето дете обича да рисува или моделира, а защо не и вие с него, то тогава може да се включите в ателиетата по творчество. Ако сте добри в конструирането – ще имате на разположение конструктори, с които да покажите умения и да ни представите вашия поглед към Шипка. Оцветяване, рисуване върху камъчета или с тебешири, занимателни игри, подготвени от доброволци, са предвидени дори и за най-малките посетители на парка. За сръчните и наблюдателните е подготвено състезание по редене на пъзели. И ако си мислите, че това е детска игра ще останете изненадани. 6 отбора ще се състезават в подреждането на пъзели от 1000 части, предоставени от сдружение „Роден пъзел“, призовават от организаторите.

16 деца от габровските детски градини ще участват в конкурс за най-добро рецетиране. Изборът на стихотворение е индивидуален, а акцентът трябва да е родината. Специално жури ще отличи най-добрите, а за всички ще има Грамота.

Представители на клуб „Традиция“ клон Трявна ще направят малък музей на открито, а всеки който има желание ще може да се снима, преобразен като опълченец с подходяща униформа. Различни награди очакват най-добрите от всички тези занимания.

За финал на вечерта е предвидена прожекция на открито от 20.00 часа на филма „Епопеята на Шипка“, който е с рисувани картини от деца, а веднага след това историческият филм „Героите на Шипка“.

Всичко тези активности ще се случват в рамките на парка между Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ на 21 август, вторник от 16.30 часа и всички вие може да станете част от тях и да бъдете съпричастни към Национално честване Шипченска епопея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони