Национално турне "Превъплътителката Адриана Будевска"

Премиерата на изложбата беше в края на миналата година в Дом-паметника "Йордан Йовков"

За Деня на будителите откриват изложбата в Бургаския театър

140-годишнината от рождението на голямата актриса се отбелязва с пътуващата фотоизложба " Превъплътителката Адриана Будевска", дело на специалистите от Дом-паметник "Йордан Йовков" в родния й град Добрич.

В най-големия музей на писателя в България се съхранява и най- богатият фонд от вещи, документи, ръкописи, снимки и книги на Будевска-около 1500, посочи за "Труд" главният уредник на отдел "Литература и изкуство" в музея д-р Кремена Митева. Премиерата на изложбата беше във фоайето на Дом-паметника, а сега е на национално турне в страната.

За Деня на будителите тя ще гостува в Бургаския драматичен театър, който с указ на МС от 1953 г. носи името "Адриана Будевска" и преживе е оценен големият й талант.

Изложбата "Превъплътителката Адриана Будевска" беше в дома й, където тя живее до последно след завръщането си от Аржентина, сега преобразен в ново културно пространство - Къщата на София. В продължение на повече от четвърт век Адриана Будевска „изгаря” на сцената на новосъздадения Народен театър. Известно е, че на 15 август 1906 г. трупите на „Сълза и смях“ и „Свободен театър“ се обединяват и се поставя началото на Народния театър. Адриана Будевска е сред неговите основатели и една от знаменитите му актриси години наред, припомня д-р Кремена Митева. Любителите на Мелпомена си припомниха някои от класическите роли на Будевска чрез пътуващата експозиция, показана и в Народния театър.

Коментари

Задължително поле