Началникът на НВУ "Васил Левски" бриг. ген. Пламен Богданов: Случаят е криминален с проява на голяма агресия

Рецидивистът, който в неделя вечерта е дръзнал да стопира кола с четирима курсанти и една студентка от НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, ги е преследвал над 30 километра. Екшънът се разиграл около 19 часа на 13 януари на пътя Сливен-Гурково. В злополучната вечер униформените младежи от първи и втори курс на военния ВУЗ и студентката първокурсничка се прибирали от домашна отпуска.

Автомобилът им „Ауди 80“ бил засечен от друга кола– „Опел Корса“. След принудителното спиране, двама от курсантите излезли, за да разберат, защо въпросният шофьор им е препречил пътя, но в същия момент забелязали, че срещу тях идва лице въоръжено с брадва. Мургавият рецидивист крещял яростно на неразбираем език и младежите не успели да разберат какво точно казва. Курсантите обаче побързали да се качат в аудито, но нападателят замахнал със секирата и нанесъл два удара по предното стъкло и по капака. Младежите потеглили с пълна газ и се отдалечили от мястото на инцидента като незабавно подали сигнал на телефон 112. Веднага след това се отправили към Полицейския участък в Гурково и съобщили за злодеянието. За щастие няма пострадали.

"Курсантите казват, че пътувайки малко след Сливен забелязали пред тях кола, която се движела с около 60 км/час и лъкатушела по пътя. Момчетата изпреварили автомобила, но после водачът започнал да ги преследва като на няколко пъти се приближавал до тях и им присветвал с фаровете. В близост до бензиностанция край Гурково обаче на участък с ограничение, момчетата намалили скоростта, преследвачът ги изпреварил като и ги спрял принудително", разказа бриг.ген.Пламен Богданов.

Само след около час след като курсантите алармирали за инцидента, служители на МВР в Казанлък издирили и задържали нападателя им. По случая е образувана проверка, а извършителят е задържан за 24 часа в Районното управление на полицията в Казанлък.

Арестуваният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом, хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди.Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения.

Автомобилът на курсантите е със сериозни материални щети. Наложило се едното от момчетата да се обади на баща си, който пристигнал от Сливен с друга кола, с която младежите са се прибрали във Велико Търново, а той откарал повреденото возило.

"Курсантите не са били въоръжени. Те са добре подготвени физически, но не са отвърнали със сила на агресията срещу тях. Ние учим възпитаниците си да влизат в бой за кауза, а не за безсмислени саморазправи. Не мога да направя извод, че случаят има връзка със събитията във Войводино. Курсантите са запазили самообладание и са проявили разум като са взели най-правилното решение", коментира още бриг.ген.Богданов.

Той уточни, че по случая се води разследване и от Военна полиция, което ще изяснява дали става въпрос за пътно хулиганство или за етнически конфликт.

В момента курсантите са в сесия и се подготвят за изпити.

Коментари

Задължително поле