Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев

В последните години личната и индивидуална лавинна екипировка, с която в света е прието да се ходи, у нас навлиза все повече и повече. Това каза шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев по БНТ. Той обясни, че това са лавинни уреди, сонди, лопати, лавинни раници, които навлизат предимно в скиорските и сноуборд средите.

"Въпреки това обаче, може би се пренебрегва тази екипировка, както от алпинисти, така и от туристи и не много от тях ползват такова нещо. Докато в Европа и в света е прието с такава екипировка да се ходи по какъвто и начин да си планината", каза още Нешев.

Началникът на Планинската спасителна служба даде и полезни съвети, когато излизаме в планината.

"Всяка планина има своите особености и според тях и лавинната опасност е различна. В момента в Пирин сякаш е най-висока лавинната опасност, ориентировъчно около 4-та степен. Едно от най-важните неща във високата планина е, когато излизаме на преход да се съобразим с условията там, какви са теренните условия, както снежни, така и метеорологични, какви са собствените ни възможности дали да подходящи за конкретен маршрут, групата, с която тръгваме дали е еднородна, дали се движим по един и същи начин, дали екипировката ни е подходяща за този маршрут - безкрайни фактори. Задължително е мобилните телефони да бъдат заредени", каза Емил Нешев, началник на ПСС при БЧК.

Коментари

Задължително поле