Началник смяна и четирима митничари от Малко Търново с обвинения

При акцията на ДАНС и Спецпрокуратурата на ГКПП Малко Търново сутринта в четвъртък са били задържани 20 митничари- цялата смяна. От тях с обвинения са петима. Взета им е мярка "парична гаранция", като за четиримата сумата е 2 000 лева, а за началник- смяната- 3 000 лева. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Отделно в домовете на митничари са направени общо 32 претърсвания, като са иззети 10 000 лева. Предстои да се изясни произхода им. Задържаните са искали от шофьори на автомобили и камиони рушвети в левове. Наказанието за подобно престъпление, ако се докаже виновността на лицата, е 6 години лишаване от свобода.

За задържането са използвани СРС-та. Близки на митничарите обаче са се оплакали веднага след арестите, че пари по адресите не били намерени, единствено в помещението на митницата някой бил подхвърлил 20- доларова банкнота. Според слухове, които обиколиха Бургас, митничарите дори се заканвали да съдят страната ни в Страсбург, защото бил уронен престижа им.

Както "Труд" вече съобщи митницата на ГКПП-то бе затворена в 5 часа сутринта в четвъртък. Пред бариерата, която остана спусната, се изви опашка от автомобили, автобуси и камиони. Около 12 часа по обед, част от тях се насочиха към други пропусквателни пунктове, след като се разбра, че митницата явно няма да отвори скоро. Извършва се проверка от ДАНС и Спецпрокуратурата, стана ясно няколко часа, след падането на бариерата.

Вчера /четвъртък/ Специализария наказателен съд е задържал седем от лицата, които се занимават с наркоразпространение но територията на Бургас. А по отношение на групата която е осъществявала дейност по трафикиране на лица от българо-турската граница в посока Западна Европа, като са извеждали лицата през българо-сръбската или българо-румънската граница, съдът е задържал 4 лица, като един е под домашен арест, другият е без мярка за неотклонение.

При акцията на ГДБОП са били претърсени над 30 адреса в Бургас. В голяма част са открити различни количества дрога, като най-голямото на едно място е 1 кг марихуана. Намерено е модерно оборудване със специални филтри за отглеждане на марихуана.

Считаме че след акцията във вторник групите са неутрализирани изцяло, коментира Румяна Арнаудова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България