Фейсбук: Социалните мрежи могат да са опасни за демокрацията

Започва Световният икономически форум в Давос

Вулкан изригна в японски ски курорт, 15 души са ранени

Тръмп подписа закона за финансиране на правителството Това слага край на 3-дневната финансова блокада

Франция и Германия подписаха резолюция за сътрудничество

9 жертви след стрелба сещу християни в Дамаск

Ясно и слънчево ще е времето днес

82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Нашата риба по-чиста от гръцката и турската

Рибата по нашето Черноморие е по-чиста от тази, която се лови в съседните Гърция и Турция, т.е. от средиземноморската и океанската. Поради срива на индустрията ни през последните 10 г. съдържанието на олово, кадмий, живак и други тежки метали в месото на морските обитатели е намаляло значително и е доста под нивата в турските води например.

Най-ниски концентрации на токсични елементи обаче има при сладководните риби от крайбрежните ни езера. Това става ясно от проучване на Медицинския университет във Варна. То е направено в рамките на финансиран от ЕС проект за оценка на състоянието на околната среда в морските и вътрешните води.

Учените са изследвали през 2015 г. съдържанието на 10 токсични елемента в най-често консумираните риби от крайбрежието ни – от Крапец до Приморско, по р. Дунав, във Варненското езеро, в Бургаското, както и в язовир „Мандра“. В списъка попадат трицона, кая, чернокоп, сафрид, зарган, хамсия, илария, кефал, каракуда, платика, бабушка, таранка, шаран, сом, скобар, моруна и бяла риба.

„Резултатите са под минималните норми за всички видове, но при сравнение се вижда, че най-малко отрови има в месото на езерните риби, следвани от тези в р. Дунав“, обясни проф. Мона Станчева, ръководител на проекта и шеф на катедрата по химия в Медицинския университет.
Екипът й анализирал и съдържанието на хлорорганични замърсители, сред които е и опасният инсектицид ДДТ. Въпреки че е забранен у нас от 1960 г., все още се открива в сладководните и соленоводните обитатели. Най-малко устойчиви органични замърсители има в мидите, тъй като животът им е най-кратък.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нашата риба Е по-чиста от гръцката и турската. Алооу,“ТРУД“-чаните!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.