Туитър и Фейсбук са били използвани от Китай срещу демонстрантите в Хонконг

САЩ съжаляват за освобождението на иранския петролен танкер в Гибралтар

На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Нашата риба по-чиста от гръцката и турската

DCIM100GOPRO

Рибата по нашето Черноморие е по-чиста от тази, която се лови в съседните Гърция и Турция, т.е. от средиземноморската и океанската. Поради срива на индустрията ни през последните 10 г. съдържанието на олово, кадмий, живак и други тежки метали в месото на морските обитатели е намаляло значително и е доста под нивата в турските води например.

Най-ниски концентрации на токсични елементи обаче има при сладководните риби от крайбрежните ни езера. Това става ясно от проучване на Медицинския университет във Варна. То е направено в рамките на финансиран от ЕС проект за оценка на състоянието на околната среда в морските и вътрешните води.

Учените са изследвали през 2015 г. съдържанието на 10 токсични елемента в най-често консумираните риби от крайбрежието ни – от Крапец до Приморско, по р. Дунав, във Варненското езеро, в Бургаското, както и в язовир „Мандра“. В списъка попадат трицона, кая, чернокоп, сафрид, зарган, хамсия, илария, кефал, каракуда, платика, бабушка, таранка, шаран, сом, скобар, моруна и бяла риба.

„Резултатите са под минималните норми за всички видове, но при сравнение се вижда, че най-малко отрови има в месото на езерните риби, следвани от тези в р. Дунав“, обясни проф. Мона Станчева, ръководител на проекта и шеф на катедрата по химия в Медицинския университет.
Екипът й анализирал и съдържанието на хлорорганични замърсители, сред които е и опасният инсектицид ДДТ. Въпреки че е забранен у нас от 1960 г., все още се открива в сладководните и соленоводните обитатели. Най-малко устойчиви органични замърсители има в мидите, тъй като животът им е най-кратък.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нашата риба Е по-чиста от гръцката и турската. Алооу,“ТРУД“-чаните!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.