Нашествие на делфини в Бургаско

Пролетният сафрид все още не се е появил, едра цаца пълни мрежите

Рибарите на юг от Бургас отново се оплакват от нашествие на делфини. Всички даляни масово са се заредили с "пингери" - устройства, шумът от които би трябвало да ги държи далеч от риболовните зони, но това не помага.

"Един делфин ни наближи, разходи се спокойно около нас, като ни обиколи няколко пъти, и после замина. Сварихме мрежите разпокъсани и сме ги шили от зори, близо пет часа", оплакаха се морски вълци.

Делфините са там, където е рибата, разказват местните. В момента има много цаца. Едра е и пълни мрежите на далянджиите, които я ловят в големи количества. Цената й на пазара в Бургас е непроменена - 2 лв./кг., а следобед търговците я свалят с левче. Има океанско попче - замразено по 5 лв., лаврак и ципура - съответно по 14 и 15 лв. Култивираните миди са по 2 лв., а пушеният паламуд си пази цената- 12 лв. бройката.

Пролетният сафрид все още е мит, не се е появил. Водата се стопля и всеки момент чакаме пасажите, обясниха рибарите. Миналата година са започнали да го ловят на първи май, припомнят те.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България