Наши астрономи участват в междупланетна експедиция на НАСА

Двама български астрономи участват в наблюдателната програма на най-новата междупланетна експедиция на НАСА "Озирис-Рекс". С 2-м телескоп и с Шмит телескопа на Националната астрономическа обсерватория-Рожен доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ "Никола Вапцаров" и доц. д-р Галин Борисов от Обсерваторията Арма в Северна Ирландия изследват астероиди от научната програмата на "Озирис-Рекс".

Едноименната автоматичната космическата станция бе изстреляна на 6 септември 2016 г., а преди дни - на 22 септември, прелетя близо до Земята. Гравитационната маневра позволява в периода до 1 октомври да бъдат направени 4 сесии от нови снимки на Земята и Луната от уникална перспектива, обясни доц. Радева. Първите изображения се очаква да бъдат публикувани на 26 септември, а новини в реално време могат да се следят в туитър на страницата https://twitter.com/osirisrex.

Очаква се през 2018 г. "Озирис-Рекс" да влезе в орбита около астероида Бену, да го изучава в продължение на 505 дни, да вземе до 2 кг проби от повърхността му и да се завърне на Земята през 2023 г. Ако всичко мине успешно, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век, поясни доц. Радева. Участието на българските астрономи в мисията на НАСА ще продължи до завръщането на космическата сонда на Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука