Оборудват Детски научен център в Бургас

Нападение близо до американска военна база в Афганистан, един загинал и над 65 ранени

Германия отпуска финансова помощ за туристите, засегнати фалита на „Томас Кук“

Правителството търси да си купи нов самолет Изграждат хангар за съхранение и техническо обслужване

35 сигнала за мръсен въздух в Бургас, РИОСВ на крак

Камион блъсна на заден ход баба в Хасково

Прокуратурата разследва насилие над 2-годишно момиченце в детска ясла в Ловеч

Тежка катастрофа между два микробуса на пътя Русе-Бяла

Варна посвети над 200 събития на титлата „Европейски град на спорта 2019“ Финалът дават безплатен концерт и демонстрации

Папа Франциск и Цветан Цветанов са най-търсените личности от България в Google

ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без съгласие на всички държави членки

Правителството осигури 1,38 млрд. лв. за довършването на магистрала „Хемус“

Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург (ВИДЕО)

Кола връхлетя автобусна спирка, по чудо няма пострадали

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 11 декември 2019 г.

Наши студенти учат за програмисти с британска диплома Бъдещите инженери започват работа още в първи курс с четири цифрени заплати

Наши студенти, които  учат за програмисти с британска диплома, започват работа още в първи курс с четири цифрни заплати,  съобщават от висшето училище по мениджмънт във Варна Това е  възможно благодарение на дългогодишното партньорство  между   един от най-големите университети в Обединеното кралство (държавният Cardiff Metropolitan University) и българска от Висше училище по мениджмънт – Варна (ВУМ). Специалността „Софтуерни системи и технологии“ се изучава изцяло на английски език.

Първите си студенти са приети през ноември 2015, но инженерната специалност бързо набра популярнтост и привлече интереса на кандидат-студенти от България и чужбина. Студентите учат за получаване на две бакалавърски дипломи – британска от един от най-големите университети в Обединеното кралство (държавният Cardiff Metropolitan University) и българска от Висше училище по мениджмънт – Варна (ВУМ).

Висшето училище вече има общо седем съвместни програми за двойна диплома с британската институция .

Специалността „Софтуерни системи и технологии“ е изцяло приложна – обхваща всички аспекти на софтуерното инженерство, като спецификация на изискванията, архитектура и дизайн, технологии и инструменти за изграждане на софтуер, контрол на качество, техники и инструменти за поддръжка, модели и инструменти за управление на софтуерни инженерни процеси, управление на конфигурацията, интеграцията, времето, качеството, човешките ресурси, комуникациите и обхвата на софтуерните проекти, инструменти за автоматизация – DevOps. Студентите в тази специалност могат да се докоснат и до бъдещето на компютрите, а именно квантовите компютри. Това е една от малкото програми в тази част на Европа, в която могат да се изучават квантови изчисления.

Програмата е в редовна форма на обучение, но адаптирана за работещи – занятията са провеждат след 18 часа и през уикендите. Това позволява повечето лектори в програмата да бъдат настоящи експерти, завеждащи отдели по разработване на софтуер в един от най-големите ИТ компании у нас.

От друга страна, почти 100% от студентите работят в такъв тип фирми, защото програмата е така конструирана, че им дава всички необходими знания и умения да започнат работа като младши разработчици или на по-високи позиции (ако имат предишен опит). Интересен факт е, че над 60% процента от първокурсниците имат заплати с четири цифрени суми, а 100% от второкурсниците работят в ИТ индустрията. Програмните езици, които се изучават са най-актуалните и търсени сред ИТ компаниите в момента като C#, Java, PHP и Python – част от езиците на Google. Около 20% от студентите в тази специалност получават стипендии за успех (1000-1500 лева на семестър) – държавни и допълнително от фонда за стипендии на ВУМ и партньори. Така например, на 5% от студентите обучението им излиза безплатно, същевременно с това само от две работни заплати могат да си изплатят таксата за обучение.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.