Наши ученици с 95 медала от олимпиади за 2017 г.

Софийската математическа гимназия с най-много отличия

Румен Радев: Бъдещето на България е в науката

През тази година в елитни ученически международни състезания за наука България е завоювала 95 медала - 17 златни, 31 сребърни, 47 бронзови, както и две почетни грамоти.

Олимпиадите са били в различни области - математика, информатика, химия, физика, астрономия, биология, астрономия и астрофизика и др, и са се провеждали в цял свят.

Близо 30 % от отличията са на възпитаници от Софийската математическа гимназия. Това стана ясно на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки, на която домакин бе президентът Румен Радев.

“Бъдещето на България е в науката и иновациите.”, заяви президентът Румен Радев. Той отбеляза, че държавното ръководство има нужда от интелигентни, образовани, мислещи талантливи хора, които знаят как да се борят и да дърпат страната ни напред.

Президентът изрази адмирации към преподавателите, които от първото ни участие в международни олимпиади готвят с всеотдайност и любов поколения талантливи български деца и досега имаме общо 820 медала от такива състезания.

“В момента сме в топ три на състезанията по математическа лингвистика, в петицата сме по информатика, а по математика сме неизменно в челната десятка.”, припомни държавният глава и посочи, че това са невероятни постижения.

През 2017 г. страната ни бе домакин на Младежката балканиада по математика във Варна и инициатор и домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика. Румен Радев изрази увереност, че трудът на преподавателите на българските ученици “ще се върне с нови научни постижения, определящи и нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България