Наш прокурор специализира 10 месеца в съда в Люксембург

Калинка Тодорова, Наш прокурор специализира 10 месеца в съда в Люксенбург

Калинка Тодорова от Свищов се завърна от 10-месечен стаж в "Олимп" на съдебната система, както наричат съда на Европейския съюз в Люксембург. На такава практика български прокурор не е ходил в този храм на Темида поне от 7 години. Предимства за избора на бившата шефка на Районната прокуратура в Свищов,която тя управлява два мандата ,е било перфектното владеене на френски и нейната магистратура по европейско право в университета в Нанси.

„Работният език в Люксембург е френски и това бе задължително условие за кандидатстване. Документите на всички магистрати от България за този стаж са били пратени в съда и след това аз бях одобрена. За мен този стаж е много престижен и научих страшно много неща ,а професионалните контакти със съдии от такъв ранг са сред най-ценното за един български магистрат“, сподели прокурор Тодорова.

Тя е била в един кабинет с хърватския съдия Синиша Родин след извършено вътрешно разпределение и казва,че общуването и е донесло много и в личен план. Полезното за един прокурор пък е и фактът,че в Люксембург няма институция на прокуратурата,а близката длъжност е генерален адвокат- те са 8,а съдиите са 27 .

В първите месеци от стажа Калинка Тодорова е участвала в множество курсове, които са част от програмата за обучение на референдерите (б.а.съдебните помощници). На тях били представени функциите и задачите на различните дирекции в съда, начините за работа с електронната база данни, правилата и спецификите за съставяне на съдебните актове и др. Особено полезен за нея е  бил курсът по юридически френски, който е разработен, за да развие уменията за разбиране и изразяване-писмено и говоримо в правен контекст.

„През целия период участвах във вътрешните събрания на кабинета на съдия Родин. Те се провеждат веднъж седмично и на тях съдията обсъжда заедно с референдерите и стажанта новопостъпилите дела, внесени за разглеждане в Общото събрание на Съда. Моята задача за тези събрания беше да се запознавам с предварителните доклади по делата и да правя устна презентация на тези от тях, разпределени на първи и шести състав, в които съдия Родин участва.По този начин проучих предварителни доклада по над 300 дела и изготвих устни презентации по 109 от тях“,споделя прокурор Тодорова.

По време на стажа тя е присъствала на множество съдебни заседания и по този начин е проследила производства с различни правни основания. Най-голям интерес за нея са били  делата, свързани с пространството на свобода, сигурност и правосъдие и в частност политиките относно контрола по границите,убежището и имиграцията,съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси и полицейското сътрудничество.Посетила е и съдебните заседания по делата, образувани по преюдициални запитвания от български съдии,но от Великотърновския съдебен окръг не е имало нито едно .

По време на стажа се е запознала и  с българските съдии в трите юрисдикции -  Александър Арабаджиев, Марияна Кънчева  и  Александър Корнезов.Била е и на учебно посещение в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.Там е присъствала на открито съдебно заседание по дело, образувано по жалба на чешка гражданка по повод забраната в чешкото законодателство да се ражда в домашни условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право