Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Наш учен разкри причината за трусовете във Вранча и Италия

Факсимиле: Abcnews

Причината за земетресението в Италия и за това във Вранча е една и съща – ротацията за земята, смята геологът проф. Рангел Гюров по bTV.

Според него причината за земетресенията не е, че земните плочи се „подпъхват” една под друга и се изместват, а по-скоро въртенето на Земята. Проф. Гюров обясни, че заради законите на механиката земното кълбо се деформира и при този процес по него се получават пукнатини.

“Земята е най-активна в дните около пролетното и есенното равноденствие – през септември и март”, заяви геологът. Това е така, защото тогава центробежните сили около Екватора са най-големи, а Луната е най-близо до него и въздейства върху земната кора. Не случайно повечето земетресения се случват именно в тези периоди, добави той.

В България обаче опасността от земетресения е много по-малка от колкото в Гърция например, успокои проф. Гюров. Това е така, защто страната ни е разположена върху сегмент между две пукнатини на земната кора, който не е толкова сериозно застрашен. Все пак известна опасност съществува и тя е най-висока в района около поречията на реките Места и Струма.

Професорът направи оптимистична прогноза, че с минаването на есенното равноденствие интензивността на трусовете ще намалее, но предупреди, че най-вероятно ще се появят отново през март.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. “Все пак известна опасност съществува и тя е най-висока в района около поречията на реките Места и Струма.” И без да пояснявате от километри е ясно, че това е поредното нищоправещо Банско старче, което може да реве за заплата, но да прави реална наука – нъцки. Нека някой негов колега с по-обширни познания по механика му обясни, че най-големите центробежни сили не са по време на равноденствията, а преди коледните празници, защото тогава земята е най-близо до слънцето и силите му на привличане влияят максимално. Тъпанар с диплома и претенции….

  2. Апропо, не знаех, че Стражица и Чирпан се намират по поречието на Места и Струма… И ако за Чирпанското земетресение през 28-ма сигурно не е чувал, за Стражица би трябвало да е. Там имаше две големи земетресения – през 77-ма и 86-та… Абе некадърник с тапия някакъв!

  3. “Причината за земетресението в Италия и за това във Вранча е една и съща – ротацията за земята, смята геологът проф. Рангел Гюров по bTV.” Земята се е врътнала от миналия месец.До сега не се е въртяла. Голямо откритие!

  4. Този Рангел Гюров стана професор, мисля, в Мозамбик или Ангола. Преди година-две беше изхвърлен от Председател на Фонда за научни изследвания.

  5. Не сте прави вие коментиращите.„Няма значение“все много знае,а се уповава в случая на няколко изречения,което професорът е произнесъл.За Чирпан и Стражица нищо конткретно не е казал човекът.Естествено,няма как да ги сбърка географски.Ако му дадете думата и му задавате въпроси-ще разберете,че професор Гюров е много компетентен.А вие прибързахте да го оплюете…

  6. Ми да му спрем въртенето,ако някой ден не сме блъскали по цял ден белота,в очакване Бойко да ни вдигне пенсиите,свят не ми се върти,няма ли белот,няма вино и ракия.

  7. Ей, българите сме царе на оплюване на хората, ако ни падне и свети Петър ще оплюем

  8. Тоя малоумник не знае ли , че природата отдавна не е факт ! Да научи за климатичните оръжия и Хаарп !

  9. Господин Гюров НЕ Е БАНСКО СТАРЧЕ, а е достоен представител на НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ – университета на предишния просветен министър на ГЕРБ. Най-известен е с теорията си, че Земята е куха. Новите му прозрения, че ако Земята не се въртеше, нямаше да има земетресения, наистина преобръща закостенелите представи за “Земя и Вселена+.

Отговорете