На всеки 2 дни трима души заболяват от рак в Смолянска област

Тревожна статистика разкриват данни, предоставени от Регионалната здравна инспекция в Смолянска област. На всеки 2 дни трима души заболяват от рак. По последни данни над 4000 души боледуват от рак в региона. Годишно от коварното заболяване умират близо 300 души. Продължават да боледуват повече жени – над 61%. Новите случаи са все по-често при мъжете – 53% за 2016 г, предаде БНР.

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ в Смолян обясни: "При жените най-честата локализация на това заболяване е ракът на гърдата, при мъжете – ракът на простатата. Общо при двата пола най-често се диагностицира ракът на кожата, на второ място е колоректалният рак, на трето място идва ракът на трахеята и белите дробове.

По показателя за общия брой болни на 100 000 население – Смолян се нарежда на 21 място. При нас по-неприятна е тенденцията при новооткритите случаи – при тях нашата област се нарежда на 5 място. Дори да се увеличават новооткритите случаи – когато се диагностицират навреме, те могат да имат благоприятен изход. Лошото е, че при нас регистрираме висок показател смъртност. Това се корени в късното диагностициране на заболяването."

Коментари

Задължително поле