На втори протест излязоха против безводието в Омуртаг

Хората в Омуртаг излязоха на втори протест в рамките на три дни заради тежката водна криза в условията на пандемия и се молят да им се осигурят поне повече водоноски.

Хората искат да се осигурят повече водоноски, за да си пълнят вода поне за миене

„Искаме вода”! С тези думи, изписани и на самоделни плакати, излязоха на протест и в неделя по обед жители на Омуртаг, настоявайки най-после да се направи нещо и да имат вода. Ако не редовно, както нормалните хора, поне при поносим режим, при това в условията на пандемия. 
В последните седмици те имат вода по 2-3 часа веднъж седмично, но по високите етажи течността не стига. Искат и водоноски, тъй като в града имало само две и те не стигали. Първото им излизане, съвсем спонтанно беше в петък, когато искаха да затворят и главния път София-Варна.
Както „Труд” информира, причината за поредната криза с безводието е падналият дебит във водоизточника в Кипилово и загубите по 43-километровия довеждащ водопровод. Отделно в самия град водата изтича преди да е стигнала до чешмите и заради прогнилите тръби, които трябва да доставят течността до домовете на хората. 
В резервоарите на града, в които трябва да събере драгоценната течност, влизат едва по 3-3,5 литра в секунда и е нужно време, повече от седмица, да се събере някакъв обем, за да се пусне водата по мрежата.
Компетентните органи съобщиха още през миналата седмицата, че единственият спасителен вариант сега е допълнително водовземане от втори източник в района на Кипилово. Така към водата от първия ще се добави още малко и хората в Омуртаг ще чакат край чешмите през ден, за да пълнят всевъзможни съдове в рамките на 2-3 часа. 
Искането за спешното допълнително водовземане е изпратено в министерството на околната среда и водите, водят се разговори с Басейнови дирекции в два района. Затова и хората написаха молба на плакати: ”Министър Димитров, разрешете извор Кипилово 2”.
На протестът в неделя, на който имаше няколко стотин души, бяха кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов и областният управител на Търговище Митко Стайков, който живее в Омуртаг и само до преди два дни беше на домашно лечение заради коронавируса.   Той обясни на хората, че водят разговори с община Котел, на чиято територия са водоизточниците в Кипилово, за съвместни действия без да бъдат ощетени живеещите в нито една от двете общини. Предстоят срещи и в МОСВ. 
Стайков съобщи, че са осигурени средства за смяна на вътрешна водопроводна мрежа и ще се търсят и за довеждащия водопровод. Обеща да се търсят още водоноски, за да си пълнят хората от тях поне за битови цели.
Кметът Ешрефов пък допълни, че работят и по вариант за допълнително водоснабдяване от други източници, като пускането на дълбоки сондажи.  
„Над 50 години вече е така. Вода няма. Ни бойлер, би пералня можеш да пуснеш. Какво миене на ръце и къпане, хигиена и мерки да спазваме ние при това положение”, чудят се хората. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони