Пожарникари: Моделът пожарен автомобил, погубил огнебореца Илиян Попов е потенциален убиец

Над 20 кг хероин задържаха на „Капитан Андреево“

Световноизвестният цигулар Светлин Радославов – Svet пред „Труд”: В САЩ най-важни са парите, чувствата не се зачитат Българинът добива популярност след участието си в „Америка търси талант”

Новият премиер на Пакистан Имран Хан положи клетва

Трилър трип от Джеръми Солние Александър Скарсгард е звездата на “Hold the Dark”

„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия

Погребват Арета Франклин в родния й град

Перу и Еквадор затягат изискванията за преселниците от Венецуела

Външното министерство на Китай: Пекин винаги е придавал голямо значение на сътрудничеството с Анкара

Огромни колони от автомобили и тирове на границата с Турция

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Врязването на кола в хора до британския парламент не е терористичен акт

Начинаеща актриса стана „Мис Силикон“ Звездата от „София ден и нощ” най-накрая грабна първото място

41 станаха жертвите на рухналия мост в Генуа

Доналд Тръмп за Турция: Няма да оставим нещата така, няма да стоим със скръстени ръце

На границата: Бесни страшни пенсии

Тежко на държава, която разчита да опази суверенитета си с клуб “Трета възраст”

Навремето, след края на студената война, като окастриха армията, в охранителния бизнес се вля огромна маса подготвени и ненужни на системата хора. Командири на полкове обикаляха паркинги, ракетчици стояха по входове на офиси. Дори имаше вътрешен хумор – само който има завършена военна академия, имаше право да вдига бариерата. Милиционерите някак си по-добре се справяха с демокрацията.

Двете системи – МО и МВР, толкова кадърно ги реформираха, че днес не могат да се намерят хора да вършат същинската работа по сигурност и отбрана. Поради тази причина в армията има няколко хиляди вакантни места, а в МВР само в КАТ няма празно място. Виж, границата е абсолютно сиротна. Няма желаещи да бъдат граничари, жандармерия и полицаи се поумориха, погнусиха от условията, че някои дори махнаха с ръка и се облажиха от сладостта на трафик бизнеса.
Когато американското правителство усети жегата, президентът казва: „Пратете морската пехота!” У нас обаче министър-председателят нареди на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова:?„Пратете пенсионерите!”

Мотивът, който Бъчварова представи пред депутати и медии, е, че пенсионирани полицаи и военни „ще поемат охраната на граничната бразда и на обектите, които сега безвъзмездно се пазят от МВР”. Те ще сменят и униформените, които сега са командировани на границата, „за да може те да си поемат полицейските функции”.

Това, разбира се, е доста екстравагантна идея. От една страна, старото поколение униформени ги приемаха в армията или полицията със сериозен конкурс, бяха грамотни, верни на честта на пагона. Един вид, може да се разчита на тях. От друга страна, това са хора, които поради огромния си опит знаят как изглеждат безупречни, без да си мръднат пръста. Технологии много: „Има ли заповед, тръгваш на бегом, а след това може да се влачиш колкото искаш”, „Мокрото е чисто, шареното – престижно”, „Никога не предлагай нищо” и най-важното: „Важна в професията е единствено пенсията”.

Сериозно – наистина ли това е най-мъдрото нещо, което можа да измисли правителството? Да праща вицове на границата? Това са хора, които биха се навили да ходят по чукарите залудо по няколко причини – трябва им добавка към пенсията, не им се седи у дома и могат да намерят някакъв смисъл за ежедневието си. Но само толкова.

Тежко на една държава, която разчита на бесни страшни пенсии да й охраняват суверенитета. Думите, че никой не иска да става граничар, че няма достатъчно хора, не са оправдания, а самооценка, която звучи така: „Не мога да се справя!” Няма професия в света, за която да няма желаещи. Въпрос на условия. Няма как да караш някого да посреща наплива от преселници, някои от които със сигурност радикализирани, срещу унизителни условия. Не говоря само за пари, макар че те са смешни. Срещу същите тези пари настина можеш да вдигаш бариерата на някой паркинг, но без извънреден труд, без да си далеч от семейството си, което има нужда от теб всекидневно.

Тревожните мисли, които могат да споходят всеки, който разсъждава по темата, са – дали пък нарочно не се прави това? Дали нарочно полицията се оттегля от границата? Дали нарочно не се позволява на армията да действа в зони за отговорност? Дали нарочно се праща третата възраст там, където България е най-уязвима. Дали?

Унгария нае 3 хиляди ловци на глави

Унгарското правителство пусна конкурс през септември, за да наеме ловци на мигранти по границата, но не и пенсионери. Кандидатите трябва да са пълнолетни, психически здрави и да преминат 6-месечен курс. Ще бъдат въоръжени и възнаградени. Заплатата започва от 900 лева и се увеличава драстично, ако след първите два месеца докажат, че си вършат работата.

И нещо много важно. Унгария не изтегля никого от 10 хиляди полицаи и военни, които бранят границата на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Не е вярно,че няма желаещи за постъпване на работа. Проверете колко души кандидатстват за работа – просто системата е тромава заради специалния закон, иска се школа няколко месеца и поради тази причина искат да избягнат собствените си правила. Държавата е виновна,че разрешава в бюджетни организации на всички нива да работят пенсионери. Умишлено гонят младите от страната.Пъдятги. Младостта е смела,непокорна и ненужна тук и сега.Това е.

  2. Много точен анализ на причините за това положение. Изводът е, че политическата система е калпава и трябва да се смени. Прав беше бай Тошо когато 90-те години каза: „Тези момчета нямат концепция…“. Всъщност тяхната концепция беше да ограбят България и те го направиха и се разбягаха. Къде са сега онези демократи!?!?

  3. Тъй, тъй. Нямат концепция момчетата и са улави. То в службите след толкова упражнения на гърба на горките служби, останаха само мерзавци и подлеци.Условията не са добри за постъпване на работа. Хем няма пари, хем ще имаш некомпетентен началник да те командва.

  4. Положението е лошо. У нас няма хора за работа, нито за туристи4еския секто, нито за сравнително малкия брой промишлени предприятия. Раждаемистта е наполвина от тази преди 30 години, без да обръщаме внимание на мургавия елемент (процес). А колко хора емигрират, без нагласа някога да се завърнат, преди пенсия? Боя се да не из4езнем като нация.

  5. Като назначават и пенсионери по Закона за държавния служител и ми получават и пенсия и заплата.. и пенсионери лртп на границата., как да почнат млади хора в МВР. Това говори само за лоша оптимизация в МВР,демотивация на служителите и апатия!!!

  6. Силна статия, браво на автора! ********************** Работя с много млади момчета и момичета, малко от тях стават за сериозни натоварвания, за отговорна и рискована дейност, за служба в полза на държавата и обществото. ********************** „Къде са сега онези демократи!?!?“ – отговарям: Интервюто на един от най-запенените лаещи капути и седерасти – М. Неделчев – още стои на страницата на този вестник, тия продажници и подлеци още дълго ще мърсят медиите с гнусното си квичене. Докато ги пазят Сорос и „Америка за България“ ги хрантути. *********************** А такива като Никола Николов · ВМЕИ, ДЕПМ, дрискат седерастиите си под качествени и честни статии като тази.

  7. След почти четвърт век лоялна работа в МВР днес работя в частния сектор у не ме интересува границата или кой му е носил на бай х раницата. Политическите убийци не наказани а приватизаторите ни питопиха с милярди дългове. Лустрация все още липсва. А миграцията ще ни притиска.

    1. Без значение в какъв сектор работиш … всеки работещ пенсионер генерира безработица … освен ако не е предприемач, респективно създаващ работни места… ама и още четвърт век да изкараш в МВР пак няма да го разбереш … щото си на бай Х … в раницата 🙂

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.