На един прозорец разстояние (СНИМКИ)

“Краят на деня” е озаглавил тази снимка художникът Николай Панайотов, който прекара социалната изолация в дома си в Париж.

Хора в изолация споделят гледки от дома си във фейсбук група 

“Гледка през прозореца” обедини българи от цял свят

Фейсбук групата “Гледка през прозореца”, която възникна по време на социалната изолация като отдушник от самотата и депресията, продължава да обединява българи от цял свят. Над 23 300 души членуват в нея. За да споделиш своя снимка не е нужно да си велик фотограф или да живееш на най-прекрасното място. Единственото условие е да се публикуват собствени фотографии, които са заснети през прозорец в реално време или поне от същия ден.

“COVID-19 ни дава нова перспектива на гледката през прозореца - пишат администраторите. -Споделете я с нас. Направете снимка на това, което виждате. Нека вашият прозорец бъде и нашият прозорец. Така ще споделим заедно изолацията и ще я намалим поне с една снимка.” Целта на инициативата е “да разведри обстановката в условията на наложената социална дистанция и да съхрани хубавите спомени, създадени по време на борбата с пандемията от COVID-19.” 

И така добрата идея и съпричасността създадоха възможност да се развихрят творческите сили на участниците. Всекидневно в групата постъпват стотици актуални снимки на природни красоти и атмосферни явления - дъжд, залези, двойни дъги - котенца и деца, които гледат през прозореца, поглед към вътрешния двор на съседите, храни и напитки с приятно подредени чаши с кафе, чай, храна и запотено вино пред прозореца или на терасата и дори репортажни кадри от арест в Париж или протестите в Лос Анджелис. С отварянето на света след отшумяването на коронавируса зачестиха и снимки от прозорците на автомобили и дори самолети.

Пандемията започна да отстъпва, изолацията беше вдигната, но групата продължи да съществува, набрала скорост и събрала в значителен по обем и качество архив на събитията през 2020 г.

Коментари

Задължително поле