63-годишен мъж е загинал при пожар в столичния квартал „Христо Ботев“

Серина Уилямс утеши съперничката си след мача на Откритото първенство в Астралия (ВИДЕО)

Петър Захариев: Въвеждането на тол такси за автобусите може да оскъпи билетите за междуградски превози

Шофьор на ТИР е загинал на място при катастрофа

Обвиняемият за убийството в „Банишора” се разплака в съда

Цветан Цветанов участва в първата у нас градска молитвена закуска в Пловдив

Георги Първанов: Неоходима ни е нова енергийна стратегия

Румяна Арнаудова: Шест лица са с обвинения след вчерашната операция на Спецпрокуратурата

Меркел е решена да се бори докрай за Брекзит със споразумение

Полицаи задържаха участник в телефонна измама в Пазарджик

Брекзит може да доведе повече британски туристи у нас

Вицепрезидентът Йотова: Сега е моментът за анекс към споразумението с Македония

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Съветник на Белия дом отхвърли информациите за пробив в търговските преговори с Китай

Министър Петя Аврамова: Изграждането на магистрала „Хемус“ е необратим процес

На имотния пазар излизат много нови сгради

Издадените разрешителни за строеж през 2017 година са се увеличили с 19% спрямо предходната година и достигат 11 149 броя, сочат данните на Националния статистически институт. Половината от тях са за жилищни сгради. Освен много печеливш, строителният бранш е и рисков сектор. Именно в сектора на строителството е най-голям дела на компаниите с просрочени задължения. 31% от общо 31848 компании изпитват финансови трудности. Това означава, че за около 9880 компании има висока степен на опасност да изпаднат в несъстоятелност, което е рисков фактор за строителния сектор в България, сочи доклад на консултантската компания за управление на риска „Кофас“.

Общо за последното десетилетие дружествата, обявени в несъстоятелност от сектора, са 1083. Между 2014 г. и 2018 г. това се е случило с 395 компании. С открито производство по несъстоятелност за същия период са 425 фирми.

Компаниите в топ 10 на строителния бранш са реализирали оборот от 1,43 млрд. лв. през 2017 г., което представлява голям спад от 43% спрямо 2016 г., сочат данните на „Кофас“. През 2016 г. общият оборот на строителните компании в България е достигнал 19,8% от БВП, като най-голям е бил делът на сградното строителство, показват още данните на компанията.

„Продължаващото издаване на разрешения за строеж ще доведе до пускането на нови имоти на пазара в бъдеще. Големите инфраструктурни проекти също ще имат голямо значение, като сред тях са магистралите „Хемус“ и „Струма“, както и метрото в София, коментира Милена Виденова, управител на „Кофас“ за България. Строителният сектор в страната остава зависим от инфраструктурните проекти, финансирани с европейски средства, се посочва в доклада. Спрените проекти през 2016 г. са оказали негативно въздействие върху дейността на строителните компании.

След като за 2017 г. бяха определящи големите сделки с търговски площи, 2018 г. се очаква да бъде свързана с офисните площи, като и тази година има очаквания за голяма активност от страна на южноафрикански фондове, прогнозират от „Кофас“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.