На крачка от чудото

Жалко! Много жалко! Малко не достигна на България за нов подвиг у дома в световните квалификации. Франция единствена от нашата група намери ключа към успеха в София, откъдето с наведена глава си тръгнаха по-рано през кампанията Холандия (2:0), Швеция (3:2), Беларус (1:0) и Люксембург (4:3). „Петлите“ излязоха „сухи“ от срещата на националния стадион „Васил Левски“ след ранен гол на Блейз Матуиди още в 3-ата минута за крайното 1:0.

Това бе и първа официална победа за „петлите“ в столицата ни, а единствената друга такава бе от далечната 1932 г. с 5:3, но в приятелски мач.

В събота вечер обаче голямата победа за „лъвовете“ бе фактът, че успяха да върнат феновете на стадиона. Над 20 000 зрители изгледаха на живо срещата, въпреки непрестанния дъжд през целия ден и студеното време. Това е и най-посетеният мач на „трикольорите“ в квалификациите за Русия след пустеещите трибуни в предходните срещи.

bulgaria

Грешката на „лъвовете“, които сами признаха след поражението, бе твърде големият респект в началните минути към многомилионната селекция на Дидие Дешан. А Килиан Мбапе и Александър Лаказет, струващи общо 230 млн. евро, просто нямаха ден и не им се получаваше нищо срещу сърцатите българи. Но това „трикольорите“ осъзнаха едва през втората част.

“Не бих казал, че голът ни смути – призна след мача селекционерът Петър Хубчев. - Точно обратното. Малко след този гол започнахме да играем. Първият съдийски сигнал ни смути, излязохме неуверени и с по-голям респект към Франция. Не само след почивката, но и през по-голямата част от първото полувреме се представихме добре. Не бих отличил нито един от този отбор. Няма лидер, така беше и в този мач. Второто полувреме беше по-добро.“

А най-чистата ситуация за „лъвовете“ дойде в 37-ата минута, когато първо Тодор Неделев стреля от дистанция, стражът на гостите Уго Лорис парира, а след това последваха две добавки, първо на Георги Костадинов, а след това и на Симеон Славчев.

hubchev

Вещата намеса на вратаря на „Тотнъм“ бе обявена от френското издание „Екип“ за ключова за крайния успех.

„Беше важно да започнем по добър начин – заяви самият Лорис след мача. - Това е нещо, за което говорихме в съблекалнята. Фантастично е, че успяхме да вкараме още в третата минута. Щеше да е по-лесно за нас, ако бяхме вкарали втори гол, но не успяхме. През втората част обаче България игра много добре и ни държа в напрежение до последния момент. Трябва да ги поздравим домакините, че се бориха до самия край.“

В другия двубоя от групата Холандия спечели с 3:1 като гост на Беларус. Швеция пък разгроми Люксембург с 8:0 и на практика си осигури минимум участие на бараж. Появи се обаче теория, че успехът на скандинавците намирисва. Причината е, че в крайното класиране не се гледат преките двубои, а головата разлика. Така, за да си осигури бараж, тимът на „лалетата“ трябва да разбие Швеция със седем гола в последния мач. По същото време ние пък гостуваме на Люксембург в мач без значение.

„Сега започвам да треперя и се притеснявам от Люксембург – призна Хубчев. - Всичко друго освен победа ще е провал, защото там ние ще сме фаворит. Умора и пътуване не са оправдание.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ