На Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

Бразилска лента грабна голямата награда

Голямата награда на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми спечели бразилската лента „Твой ред е“ на режисьорката Елиза Капаи. Според журито той е особено смел, майсторски, оригинален и въздействащ филм за осъзнаването на силата на социалния протест.

59 филма бяха включени в четирите конкурсни фестивални категории: филми на Червения кръст и Червения полумесец, здравни, документални и игрални филми. Те бяха оценявани от 5-членно жури с председател актрисата Доротея Тончева.

Със специална награда бе отличен филмът "Началото е край" на Румяна Ангелакова. Призът за най-добър режисьор бе за Санджай Рауал /САЩ/ за "3100: бягане и себенадминаване", а за най-добър сценарий - за Онур Яъз за "Топрак" /Франция, Турция/.

В категорията за филми на Червения кръст и Червения полумесец бе отличен "Женският център на Червения полумесец" /Турция/ на Бикет Илхан.

Специалната награда бе за филма "Равенство" на Румънския червен кръст.

Отличието в категорията "Здравни филми" спечели лентата "Лицата на Лафора" /Босна и Херцеговина/ на Денис Боич.

Като най-добър пълнометражен документален филм беше оценен "Невидимият меч" на Масимилиано Кокоза /Италия/, а отличието при късометражните ленти бе за "Животът започва на 90" на Беджай Браун /Кипър/.

Призът за най-добър пълнометражен игрален филм спечели "Граница на дъжда" /Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция/ на режисьорите Никола Мийович и Властимир Судар. В същата категория бе отличена и късометражната лента "Салам" /САЩ, Великобритания/ на Клер Фаулър.

Извън регламента на фестивала, журито присъди специален диплом на доброволците от Българския младежки червен кръст във Варна за ентусиазма им да заснемат сами филма "Вдъхновение" и за това, че помагат безрезервно и отговорно навсякъде, където са необходими. Наградата на кмета на Община Варна беше за филма „Концерт за кларинет И оркестър“ (България, реж. Максим Петров), който, без да има държавно финансиране, впечатлява със своя професионализъм и въздействие.

Режисьорът Атанас Киряков, който чества 80-годишен юбилей, получи почетна награда за цялостно творчество на фестивала. По време на официалното закриване във Варна беше прожектиран неговият филм „Равен на всички”, отличен с Голямата награда „Златен кораб” на 10-ия Международен фестивал на червенокръстките филми през 1982 година.

Коментари

Задължително поле