Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил не е етническо напрежение Към момента са задържани 8 души

Джип на военна полиция катастрофира край Шумен

Джамбазки към Борисов: Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

Разтуриха ромски бивак в Бургас

Кюстендил е блокиран от униформени

Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

На “Ново село” унищожиха паравоенни формирования Над 700 души участват в учения на полигона по програмата „Партньорство за мир“

Специална операция неутрализира диверсионна група

Действия при инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили се разиграват вече една седмица на УП „Ново село“. Над 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специална техника от Въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Грузия, Молдова Румъния, Сърбия и Черна гора тренират налагане на контрол в зона за отговорност в коалиционен формат. Разчетите на минохвъргачния взвод от Молдова бяха само от курсанти, които за първи път стреляха на полигон. Направи впечатление умелото им включване в артилерийския двубой. Поддръжката от въздуха бе от вертолетите на 24-а авиобаза.

Съвместната подготовка „Platinum Lion 18“ с участието на военнослужещи от 8 нации членки на НАТО по програмата „Партньорство за мир“ завършва в петък. Тя е в изпълнение на Споразумението между правителството на България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и на Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина, с участието на сили и средства от държави членки и партньори на НАТО от Черноморския регион. Темата на учението е „Многонационален механизиран батальон при подпомагане на местните органи на властта чрез провеждане на стабилизиращи действия в назначената му зона за отговорност.“ За първи път цялостната организация по планиране и провеждане на подобен вид съвместна подготовка е поверена на командването на Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Многонационалният батальон в състав от четири роти е на базата на 31 механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада с командир подполковник Николай Александров. Чуждестранното участие се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и до 23 единици сухопътна техника.

Вчера представители на медиите имаха възможност да наблюдават епизоди от провеждащите се тактически учения с бойна стрелба на две от ротите и тактически занятия с взводовете от третата рота. Проследени бяха отбранителните действия на рота, поддържана от вертолети за бойна поддръжка и минохвъргачки за отразяване на настъплението на противостоящи тежко въоръжени формирования и удържане на заповядания район. Взводовете от втората рота проведоха операция по блокиране и прочистване на част от населен пункт за неутрализиране на диверсионна група на противостоящите сили, изпратена в тилната зона на батальона, след което взвод от третата рота с решителна настъпателна операция унищожи спрения противник и осигури условия за възстановяване на сигурността в зоната за отговорност. Бунтовническият главатар бе много бързо заловен и предаден на Военната полиция. Наложи се медицинската евакуация на тежко ранен войник да бъде извършена от въздуха с вертолет „Кугар“, като Ми-24 го осигуряваше. Атаката и преследването на противника бяха поверени на морската пехота на САЩ.

Едно от предизвикателствата на такива учения е ръководството на подготовката на многонационални роти. Има ред специфични фактори като различни тактики, техники и процедури за работа на местността, езикова бариера, стриктно спазване на мерките за безопасност, а също и усвояване на нови образци въоръжение и техника. Но при създадена добра организация и инициативност на всички нива, препятствията, очевидно и днес, се преодоляваха с лекота. Самото управление на действията се извършваше само на английски език.

Чест прави на Командването на Сухопътните войски и на 2-ра механизирана бригада, каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, че делегираха правата на щатните длъжностни лица и им дадоха възможност да придобият опит и да демонстрират нашата оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО и армиите от „Партньорство за мир“. Неговото категорично мнение е, че Сухопътни войски са показали способности да планират, организират и ръководят подобна многонационална подготовка. Той съобщи, че до няколко дни ще бъдат изпратени предложенията за оферти във връзка с изпълнението на проекта за придобиване на бойни машини за пехотата. Съвместните действия на различни култури гарантират нашата обща сигурност и това го видяхме днес на полигона, подчерта началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов. Той определи учението като сериозен успех на военното ни ръководство, Сухопътни войски и армията, като цяло. Удовлетворен съм, че това, което планирахме в шестмесечния период, бе постигнато, отбеляза заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. От ония, дет евроатлантическа България създаваше в правец по времето на кабинет боко 1?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.