На приемен ден на Весела Лечева кметовете на населени места поискаха връщане на изборния праг до 100 жители

Връщане на изборния праг до 100 жители искат кметовете на населени места в община Велико Търново. Част от тях посетиха приемната на народния представител Весела Лечева от „БСП за България“ и поставиха свои актуални проблеми пред нея.

Вcички населени места, в кoитo пo пocтoянeн aдpec ce вoдят нaд 100 житeли, да имат право да избират своя кмет. Такова становище изразиха местните управници. „Чрез избора си хората показват дали са доволни от своя кмет. Когато се вдига прага, те са лишени от възможността да покажат дали одобряват своя кмет“, подкрепи ги Весела Лечева.

Въпросът ще бъде поставен и по време на следващото събрание на Областното сдружение на кметовете и кметските наместници. Кметовете изразиха възмущението си от постоянното отлагане на въпроса, който вече е поставян на вниманието на НСОРБ и отделни политици и по него има принципно съгласие.

Колко струва Европредседателството и дали заради този разход ще бъдат орязани субсидиите за общините, също попитаха местните управници.

Сериозен проблем с възнагражденията на главните специалисти в кметствата изразиха кметовете. След промени в закона от 2012г. главните специалисти са приравнени на държавни служители. За тях е премахнат клас „прослужено време“ като част от работната заплата. В следствие на това в кметствата тези служители с много опит и специализация получават заплати колкото общите работници. А върху тях е тежестта на административното обслужване на населението в селата.

Малките населени места са изключени от достъп до европейските фондове, заявиха за пореден път кметовете. Те посочиха, че по оперативните програми няма средства за малки ремонти на читалища и важна инфраструктура в селата. „Ние направихме предложение 10-20% от всички средства по ОП „Региони в растеж“ да бъдат предназначени за малките населени места, но то беше отхвърлено“, припомни Весела Лечева.

Във връзка с промените в ГПК кметовете попитаха кой ще заплати разходите им по връчването на съобщенията от частните съдебни изпълнители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България