Без обемисти багажи на събитията на папа Франциск в София

На свързаните с посещението на папа Франциск събития гражданите ще бъдат прпоускани през КПП без обемисти багажи. Това каза ст. комисар Тодор Гребенаров, заместник-директор на ГД „Национална полиция“ по време на брифинг във връзка с посещението на папа Франциск.

По думите му предприетите мерки са организирани така, че да гарантират сигурността, но и да дадат възможност на гражданите да посетят събитията от визитата на папа Франциск. „Гражданите ще бъдат пропускани през КПП без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Времето не работи за нас - дават лоша метеорологична обстановка. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки половин литър. Отделно на самите КПП ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода“, допълни Гребенаров.

Той уточни, че за събитието има създаден временен оперативен щаб, в който се включват редица структури, които имат пряко отношение по осигуряване на сигурността и обществения ред. „Самата организация по посещението е започнало в началото на 2019 г. Проведени са редица мероприятия, като са обсъдени с колегите от Италия редът, програмата, задачите и местата, където ще бъдат проведени тези срещи. Във връзка с по-добрата стиковка и взаимодействие преди около един месец направихме по покана на Ватикана с част от оперативния щаб посещението на място там“, допълни той.

Създадена е добра организация за посещението на папа Франциск, тя е в пълна стиковка с всички служби. Това каза заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов по време на брифинга.

„Това, върху което ми се иска да акцентирам, е да помоля медиите да не създаваме излишно напрежение, излишна мисъл в гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на тези мероприятия“, каза ст. комисар Златанов.

По думите му така е създадена организацията, че всеки, който желае да присъства на събитията да се чувства добре дошъл. „Естествено, ще има доста сериозни мерки за сигурност“, подчерта той.

Ще бъдат въведени промени в нощния транспорт във връзка с посещението на папа Франциск, каза Христиан Петров, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

„Искам да кажа някои промени, които касаят нощния транспорт. Спирката на пл. „Княз Александър I Батенберг“ е затворена. Изместена е на ъгъла на ул. „Сердика“ и бул. „Дондуков“. Спирките на ул. „Париж“ и „6-ти септември“, също не работят. Когато нощните автобуси тръгнат по улиците, те ще спират на всички спирки, които съществуват на градския транспорт. Тези промени важат от днес до 6-ти включително“, допълни още Петров.

Той призова хората да използват градския транспорт за събитията с папата, тъй като така ще бъде много по-удобно за тях.

Петров добави също, че е въведена организация за паркирането в столицата по време на посещението на папа Франциск.

"Всички, които с поведението нарушават обществения ред ще бъдат извеждани от мероприятията с папа Франциск", допълни ст. комисар Атанас Илков.

"Няма да допускаме хора в явно нетрезво състояние на мероприятията с папата в Раковски", добави той.

„Няма да се допускат и използването на пиротехнически средства по време на двете събития“, каза още Илков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България