На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

На словени, не на славяни сме дали книга да четат Трудно се преодоляват напластените лъжи, защото много интереси се преплитат в тях - сръбски, гръцки, румънски, руски

Кирил само преработва глаголицата, за да я легализира, тъй като Ватиканът и Константинопол я приемат за еретическа писменост

Руският президент Владимир Путин каза: „Писмеността е дошла при нас от македонската земя.“ Това си е безспорен исторически факт. Но в думите му някакви антируски нахъсани умници съзряха обиден за България подтекст. „Труд“ своевременно отбеляза, че казаното в имперска стилистика е признание за скъпата ни татковина като рождена люлка на славянската писменост.

Признание от самия държавен глава на Русия и затова струващо много. При това за втори път. През 2003 г. при посещението му у нас придружаващият го Климент, архиепископ Калужки и Боровски, сподели за „Монитор“: „Преди столетия България помагаше на новосъздадената руска държава, от вас ние приехме вярата си и културата, писмеността.“ Чак до ХІХ век под названието „болгарский роспев“ се запазва дори пренесената в Киев през IX в. българска духовна музика, коренно различна от гръцката!

Много преди това почти същите думи изрича руският филолог и културолог академик Дмитрий Лихачов, чиито проучвания обхващат византийската и старобългарската литература и изкуство, делото на Кирил и Методий, Търновската книжовна школа и нейното влияние върху руската литература. И друго е казал големият учен: „Много неща са отминали, древният Рим и древна Гърция, Византия, но България е тук – късче от най-древната култура между всички европейски страни.“

Путин обаче не споменава България, а „македонската земя“ като територия, от която руснаците са възприели кирилската писменост. Не само дежурните по сатанизирането му се възмутиха, немалко са недоволните от този факт и сред родолюбивите българи. България за Русия винаги е била на заден план, писахме неотдавна в „Труд“, а векторът на руската геополитика към Балканите сочи все още към Белград и Атина, а не към София. Такава е логиката на руската империя от векове, България и българщината винаги са били кост в гърлото на управниците й.

Естествено и историята на нашата държава. Лъжите за това кои сме и откъде идваме ни се натрапват от детството, казва изкуствоведът проф. Асен Чилингиров, посветил над 60 години от живота си и отделил много време покрай чисто научната си дейност на разобличаването на огромните фалшификации на нашата история. Трудно се преодоляват напластените лъжи, защото много интереси се преплитат в тях – сръбски, гръцки, румънски и др.

Особен интерес има и в Русия. Имперската й доктрина не е изживяна, дълъг път предстои. Тя се основава върху приетото без доказателства изходно положение, според което русите са приели християнството от Византия. Русия още от средните векове претендира да е Третият Рим, пряка наследница на Византийската империя, огромна е съпротивата да се приеме истината, че православието е отишло там от Симеонова България. Манипулациите за „неблагодарните братушки“ българите неслучайно и днес се предъвкват в руски медии и в коментари.

Фалшификациите обаче започват още през XII в., когато почти два века след внасянето от българите на „вярата и културата, писмеността в Киев“, както потвърди и Калужкият архиепископ при посещението на Путин през 2003 г., там пристига гръцкият митрополит Никифор. Тогава се появяват хулите против „проклятых болгар“ и започва замазването на българо-руската история със славянски шарки, но с гръцка вар.

През 1769 г. Екатерина Велика великодържавно вкарва в употреба понятието славяни. В манифеста й се съдържат основните панславистки постулати: „Християните в Молдова, Валахия, Мунтания, България, Босна, Херцеговина, Албания и други области… ще приемат нашата всемилостива грижа за тях… затова са наречени славяни.“ Дори и в Русия преобладаващото население тогава, че и сега, не е славянско. В понятието очевидно липсва етническо, верско и културно съдържание, касае се за чиста имперска политика.

При която изчезват включително и руснаците! Няма ги и днес, вече са „россияне“, след като по комунистическо време бяха „съветски народ“. Славянството се оказа пагубно дори за Русия. Панславизмът лиши великата страна от историческа перспектива, другата месианска идеология – комунизмът – я досъсипа. Върху лъжи и измислици не може да се построи държава с трайно присъствие в историята. Затова поне пет пъти тя се е сгромолясвала и с огромни жертви и загуби е възкръсвала.

Дядо Вазов пише: „… и ний сме дали нещо на светът / и на вси словени книги да четат“, като възхвалява и първите Паисиеви последователи братя Миладинови, посветили живота си на България. Не „славяни“, а „словени“! В Римската империя славяните са „склави“, т.е. слуги, роби, много по-късно по ясни причини руски автори го свързват със „славни“. Названието „словени“ обаче произлиза от думата „слово“ и очевидно е свързано с писмо и писменост.
Включително и руски писмени извори още от ХІ век го свързват с писмеността, която този народ е притежавал още през ранната античност, противопоставяйки го на съседните им безписмени народи „немците“. На няколко места дори в руските манипулирани писмени източници до ХV в. основното население в Северното и Северозападното Причерноморие се споменава под названието „словени“. Елините са наричали тази земя Велика Скития, а народа – скити. В земите на днешни Украйна и Русия са открити множество находки, които там упорито определят като скитски…

Този народ е в основата на българите, а те – в основата на България. Сред това население още през I в. е внесено и се разпространява християнството, през IV в. Улфила създава глаголицата и на нея са преведени Евангелието и други свещени книги. И по наше време руски историци и публицисти не казват истината. Неотдавна пробутаха и малоумната теза, че Кирил и Методий са създали не само букви, ами съвсем нов език. Ами иначе ще трябва да признаят, че руският език произлиза директно от българския.

Всъщност кирилицата е създадена от Константин-Кирил Философ и именно затова се нарича така. Той само преработва глаголицата, за да я легализира, тъй като Ватикана и Константинопол я приемат за еретическа писменост. Княз Борис-Михаил не покръства българите, а променя съществуващата сред народа християнска вяра с оглед признаването й от Рим и Цариград. Само така можело тогава, така са го сторили. Синът му – Симеон Велики – в писмо до император Роман Лакапин през 896 г. определя българското християнство като независимо, вътрешно неподвластно на чужди шапки. А българите като коренно население на Балканите, а не като пришълци, каквито нарича именно гърците.

Че населението на нашите земи от най-дълбока древност и през цялото средновековие е едно и също, че говори един и същ език с главните особености на своята фонетика и граматика, свидетелстват най-важните за историографията антични и средновековни автори като Херодот, Страбон, Овидий, Прокопий Йордан. Пак от тези източници се знае, че като Македония в древността е сочена Източна Тракия, където днес е Александруполис, наречен на Александър Македонски, където е Филипополис, наречен на баща му.

Там е и Солун, наречен на името на дъщеря му Тесалоники. Откъдето са и солунските двама братя, за които българите пеем днес. Ами прав е в този контекст Владимир Путин, от македонската земя е дошла кирилицата! Не може той да промени изцяло имперската историческа линия, да каже едномоментно всичките истини. По негово време обаче в руските медии все по-често да се споменава Волжка Булгария, за татарите, чувашите, башкуртите и други „россияне“ да се говори като за потомци на волжките булгари.

„И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата. За да бъде българската култура не само късче от старината, но и първата частица на бъдещето. Духовното богатство на България, създавано с векове, трябва да пребъде“, сподели преди време акад. Дмитрий Лихачов. Съгласните ще стават все повече, писа проф. Асен Чилингиров, трудно, бавно, но истината ще се наложи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Много ви моля, ако е възможно публикувайте глаголицата и кирилицата една до друга,та доста читатели да придобият представа за тях. Защото се говори за едно, а се има предвид друго.

 2. Статията е интересна, но има една неточност. Дедеагач, или днешният Александруполис е кръстен на гръцкият крал Александър I, починал през 1920 г. от ухапване от маймуна.

 3. Какво след вярата, езика, писмеността и културата е нужно, за да се създаде народ? Преди това не е имало Рус, появява се едва след преноса на гореспомченатите дадености. След революцията Дмитрий Лихачов точно заради казаните от него истини е хвърлен в концлагер, пак добре, че не са го убили.

 4. „през IV в. Улфила създава глаголицата и на нея са преведени Евангелието и други свещени книги.“ „Всъщност кирилицата е създадена от Константин-Кирил Философ и именно затова се нарича така. Той само преработва глаголицата, за да я легализира“
  Много ми е интересно, как изсмукани от пръстите факти в кавички могат да се представят от уважаван вестник, като доказана истина. Ако глаголицата съществува от 4-ти век, ЗАЩО няма нито един писмен източник /пергамент, обелиск, пръстен, печат…/ върху който можем да я срещнем от този период? Защо първите глаголически букви, достигнали до нас са от X-ти век? Защо св. Константин – Кирил филосов не е представил на папата СВОЯТА РОЖБА /кирилицата/, а създадената 5 века преди това глаголица? Ей, много плява тука, а зърно няма!!!

  1. много плява има в историята, каквато я знаем… та не се наемам да я коментирам, но с “ Защо св. Константин – Кирил филосов не е представил на папата СВОЯТА РОЖБА /кирилицата/, а създадената 5 века преди това глаголица?“ си напълно прав. отвсякъде.

 5. Кате, видя ли какво стана: тръгна Путин от македонските земи, вие яко му се озъбихте и излезе, пущината, че нито Лъв е българин, нито жена му – славянка, а синовете били българи… Как бе, да не са ги правили комшиите ? Или прабългарските пленници?!Думахме ви да млъкнете навреме, че може да стане лошо, ама вие – не та не! Сега обяснете как при баща и майка небългари, синовете са българи! Кате, Гьорги (Георг Георгиев, новият зам.министър на МВнР от ГЕРБ), казвайте!

 6. „Преди столетия България помагаше на новосъздадената руска държава, от вас ние приехме вярата си и културата, писмеността.“ … едно е да се каже това, друго е „Преди столетия македонските земи помагаха на новосъздадената руска държава, от вас ние приехме вярата си и културата, писмеността.“ … Нерде Ямбол, недре Стамбол. То така стана и с Крим като се замисли човек. Останалото путлериските момчета ще го отрекът и оплюят за прах в очите.

 7. За Българската история и азбуката четете на : estanet.net/Bulgaria.html и приноса на Цар Симеон Велики.

 8. гошко,ами ти как така се считаш за турчин и изповядваш исляма,като твоите деди са чисти БЪЛГАРИ?Вярно,потурчени сте насила и за да запазите драгоценния си живот сте приели исляма.Но сега защо?Какво ти пречи отново да смениш вярата си с по-прогресивна и така да се гордееш!?

 9. Пичове, недооценявате фундаменталното значение на статии като тази за развитието на нашето национално самосъзнание (и самочувствие) и за формирането на идентичността на съвременната българска нация: имам предвид тази, която се изгражда след 1878 г. и е амалгама от различни етноси и религии в своята секуларна рамка – единни в многообразието. Професори и академици спорят и издигат различни хипотези и теории за едни и същи събития и процеси, та какво остава за неспециалистите. Заради общия дух на материала си струва да простим всякакви дребни неточности на автора.

 10. Няма нужда да сменям вярата си, защото и прадедите, и дедите, и родителите ми са чисти българи. Ама ми става смешно, а вече и неприятно министри, пишман министри, политици, политолози и т.н. да се запънат като магаре на лед и да не разбират,че много по-спокойно щеше да премине караницата на сегашните управляващи с рашъните като доказване с факти по дипломатичен път, вместо да се въртим в затворен кръг заради единия инат по медиите.И като се намесиха едни „историци“ – Захариева, премиерът, министърът на физкултурата, Й.Фандъкова, А.Йорданов… Та и Б.Ваклинов със Златния скункс ангажираха… Този спор започна вече да омръзва.

 11. За божовците е сложено последното изречение в статията . Един пример по този повод: след повече от век лъжата, че Бг е създадена през 681 г., падна, вече и учените-историци го признаха: 165-та година е началото на българската държавност. Но още не влязло в букварите, в учебниците. Виждате колко е тегаво с истините. Все още се отричат Ганчо ценов, д-р по история от Берлинския у-тет, както и Д. Съсълов. Преводите от глаголица на кирилица са правени по поръчка на Борис и Симеон точно в манастирите в Охридския район и оттам са занесени в Киев, т. е. от днешните македонски земи.

 12. Ученые публикуют список 250 самых массовых русских фамилий. Неожиданным был факт, что самой массовой русской фамилией является не Иванов, а Смирнов. Весь это список приводить, наверное, не стоит, вот только 20 самых массовых русских фамилий: 1. Смирнов; 2. Иванов; 3. Кузнецов; 4. Попов; 5. Соколов; 6. Лебедев; 7. Козлов; 8. Новиков; 9. Морозов; 10. Петров; 11. Волков; 12. Соловьев; 13. Васильев; 14. Зайцев; 15. Павлов; 16. Семенов; 17. Голубев; 18. Виноградов; 19. Богданов; 20. Воробьев. Все топовые общерусские фамилии имеют болгарские окончания на -ов (-ев), плюс несколько фамилий на –ин (Ильин, Кузьмин и др.). И нет в числе 250 топовых ни одной фамилии «восточных славян» (белорусов и украинцев) на –ий, -ич, -ко. Хотя в Беларуси самыми распространенными являются фамилии на –ий и –ич, а в Украине – на –ко. Это тоже показывает глубокие различия между «восточными славянами», ибо белорусские фамилии на –ий и –ич равно самые распространенные в Польше – а вовсе не в России. Болгарские окончания 250 самых массовых русских фамилий указывают на то, что фамилии давались священниками Киевской Руси, распространявшими в Московии православие среди ее финнов, потому эти фамилии болгарские, от святых книг, а не от живого славянского языка, которого у финнов Московии как раз и не было. В противном случае невозможно понять, почему у русских фамилии вовсе не живущих рядом белорусов (на –ий и –ич), а болгарские фамилии – хотя болгары вовсе не пограничны Москве, а живут за тысячи от нее километров.

 13. Охапания от гъцка маймуна немеца крал на Гърция Александур l e наистина подвиг за да се овековечи името му …

 14. Много добра статия,макар и с дребни неточности..Името е Урфила ,а не Улфила..Отличен за Поручика Балканец..
  Впрочем,утвърждаването на една истина минава през няколко етапа-1.Яростно отричане…2.Спорове за и против…3.Приемане за меродавна истина…След това се намесва Путин и всичко почва отначало…

 15. Проверих, в различните източници се употрубяват Улфила и Урфила. Мисля, че второто е по-правилно, защото се свързва с древния Ур, където според легендата е бил този забележителен човек, оказал огромно въздействие за Християнството, за Православието и за България. Споделям напиканото от Поручика и Филю!

 16. Егати тъпата правописна грешка – „к“ вместо „с“! Да съ е.. в глъвътъ!

 17. Съществено е, че Светите братя вече са от „македонската земя“, а не са гърци, византийци или сърби, каквито в миналото са наричани от руската историография.

 18. русские е руски – прилегателно – нещо прилегнало, придатък към действителните руси – украинците, които се абстрахират от москалите чрез своето Украина или Враина, значещо В-страната-си, краина на украински е страна, като разграничение от москалите, присвоили си и името им, и културно-историческото им наследство. А старите руси са балканско/ тракисйко насление вероятно от трако-дакийския Руси-дава в Румъния. Археологически находки от преди 7000г в България (Караново 4) и Украйна (Трипилля) показват връзка между двете земи още в най дълбока древност. Да не забравяме, че старите българи от „другата страна на Дунав“, както е писано от хронистите, са били именно в земите на Украйна. ДНК съвпадението меж българите и украинците по игрек хромозома (мъжка линия) е 60%, за сравнение с казанските татари (?волжски булгари?) – 31%, а с москалите само 30%!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.