Млад гастроентеролог от Горна Оряховица участва в конгрес в Загреб Д-р Илко Костурков усвоявал модерни медицински техники

Жандармерията остава в Сливен и селата до края на годината

Сондата на НАСА „ИнСайт“ си щракна селфи на Марс (СНИМКА)

Банско е ТОП общината за планински туризъм за 2018

Бургаски митничари спипаха недекларирани 23 500 евро в дамска чанта 

Кметът на Свищов награди с почетен знак изявен ученик

Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК Авторите недоволни, че Брюксел спрял да пише Мониторинговите доклади по техните “опорни точки”, против са присъединяването на страната ни към Шенген

Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

Стрелецът от Страсбург има 27 присъди, лежал в затвори в 3 държави

Хванаха 430 литра ракия, маскирана като ябълков сок

Митничари са хванали контрабандни оръжия, укрити в барбекю и плодове на „Капитан Андреево“

Пуснаха майката на Николай Банев срещу гаранция от 10 000 лева

От 1 до 6 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лв. за производство на алкохол или тютюневи изделия без разрешително

Цапат със спрей пътни знаци във Варна

Мерцедес връхлетя возилото на бременна жена

На тържествена сесия кметът Камбитов връчи награди „Личност на годината“

Снимки: Светлана Василева

С тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград и Церемония по награждаване на „Личност на годината“ продължиха честванията за празника на града.

В залата на ДТ „Никола Вапцаров“ се събраха  депутати, кметове, заместник- кметове, делегати, общински съветници и директори на дирекции към община Благоевград.  С музикален поздрав  Биг бенд Благоевград посрещаха официалните гости пред входа на Драматичен театър, докато влизаха в залата по червен  килим.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства всички включили се в честванията за празника на града.  „Точно преди пет години, тук в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и подобаващо отбелязахме вековният юбилей на нейното освобождение, на нейното възкресение, на възвръщането ѝ в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха съвременна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прадеди и се научихме да празнуваме свободата на душите си.  Защото само народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен.  Защото само народ, който е изстрадал и платил с кръвта на най-буйните си синове борбите за своето национално освобождение и обединение, само той може да изпише на знамето си „Свобода или смърт!“, да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за „Чиста и свята Република“. Защото, както е записано и в Светото писание, „ще познаят Истината и ще станат свободни.“  Днес на 5 октомври , ние сме длъжни повече от всякога да не забравяме, че свободата на Горна Джумая и на цяла Пиринска Македония се роди на щиковете на родната войска, че тази свобода беше донесена от братя на братя и да се поклоним пред бойните знамена и пред строя на Българската армия! Гордея се, че имам честта да бъда кмет на Благоевград и че заедно с вас уважаеми съграждани и скъпи гости, подарихме на себе си и на поколенията, които идват след нас такъв незабравим празник! И тъй като отбелязваме 105 годишнина на нашата свобода в Годината на Левски, ще завърша с неговите думи: “ И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там, гдето живее българинът – в Мизия, Тракия и Македония! Ще имаме едно знаме, на което ще пише: Свята и чиста република!“ Да живее България!“,  каза кметът  Камбитов в част от речта си.

Председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков откри официалната сесия с встъпителна реч, като припомни факти от Балканската война. „Балканската война от 1912 – 1913 г. с пълно основание може да се нарече Освободителна за нас – българите от Пиринския край. На 5 октомври 1912 г. победоносната българска армия тръгна по бойните пътища на славата, за да изкове велики победи и да донесе на все още поробените братя от Македония и Одринско така жадуваната свобода. На тази дата България окончателно скъса с робския комплекс и показа на останалия свят, че българите знаят как да пазят и да извоюват свободата си“, гласеше част от словото.

За трета поредна година бяха наградени заслужили граждани със званието „Личност на годината“.  Номинираните в тазгодишните награди получиха плакети със знак Пегас. Кметът на община Благоевград и Председател на Инициативен комитет “100 години свобода” д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков и заместник- кметове  връчиха тазгодишните награди за изключителен принос в различните категории.

„Личност на годината“  2017 година включи 16 категории. В категория „Бизнес и предприемачество“ отличия получиха  Яна Големеева и Винарска изба „Логодаж“.  За принос в категория „Здравеопазване“, плакетът бе за д-р Наташа Китина, в категория „Култура“- Албена Чобанова.  Валери Яков бе награден в категория „Медии“, а в категория „Спорт“ – Марио Богданов. Албена Узунова бе отличена в категория „Образование“, а за принос в категорията „Хора в неравностойно положение“ – Фиданка Петрова и Велизар Николов.  В категория „Морал“ наградата взе отец Павел Крушалийски,  а в категория „Съхранение на традициите“- Димитър Димитров.  За „Отличен партньор на Община Благоевград“ наградите бяха за СИБАНК и Виваком.  За изключителен принос в категория “Пример за професионализъм и гражданска ангажираност” беше  отличен подп. Пламен Пацов, посмъртно. В същата категорич награди получиха ст. инсп. Валентин Палов и за старши комисар и гл.инсп. Красимир Кацаров.

По повод 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония кметът д-р Камбитов учреди специална стипендия  „5 октомври“ за талантливи деца с изявени дарби.  Той връчи наградите на носителите на стипендията „5 октомври“ 2017- 2018 година в категория „Наука“, „Изкуство“ и „Спорт“.

Учредените стипендии са част от цялостната политика на община Благоевград за насърчаване развитието на деца с дарби, като етап от процеса за непрекъснато обучение, възпитание и развитие.

На тържествената сесия бяха връчени и плакети „Почетен гражданин“ на Инж. Захари Донев и Мая Нешкова. Плакетът на арх. Александър Баров, който бе удостоен със званието, посмъртно.

По повод празника на града кметът Камбитов бе поздравен от президентът на Република България ген. Румен Радев, министър- председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, Почетният консул на Република  Казахстан в Република България Митко Солаков, от Боил Банов – Министър на културата, Ивайло Московски – министър на транспорта и информационните технологии, еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков.

Пищната програма в празничния ден ще продължи в 19:30 часа, когато ще  започне заря- проверка с участието на Гвардейските части. Емблематичният ансамбъл „Пирин“ ще представи изключителен концерт с богат музикален репертоар, показващ красотата на българския фолклор.

 

 

 

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.