На училище през седмица

Връщат първо 5-и, 7-ми и 12-и клас

Готови са с програми за редуване на паралелки, обмислят едносменен режим и уроци в салоните

Учениците искат в клас

Учениците от 5. до 12. да ходят на училище през седмица, след като бъде възстановено присъственото им обучение. Това един от логичните варианти, който подкрепят директори и учители. Идеята е 5., 7. и 12. първи да прекрачат прага на школата, а седмица след тях да се завъртят останалите класове. Решението за големите ученици се чака този четвъртък, когато според данните за развитието на епидемията щабът и кабинетът ще вземат решение за връщането им.

Междувременно школата са направили програми, които включват преподаване чрез редуване на паралелки, както и идеи за минаване на едносменен режим за най-малките и изнесени уроци в големи пространства като физкултурните салони, обясниха пред „Труд” преподаватели и директори. Междувременно всички очакват решението на НОЩ и Кабинета за връщането за учениците от 5. до 12. клас, което трябва да се вземе в четвъртък.

Всичко зависи от здравното министерство и становището на здравните власти, защото мненията относно връщането на учениците са много противоречиви, обясни пред „Труд” началникът на РУО-София-град Ваня Кастрева.

„Ще изчакаме всички указания. Обмислили сме всякакви възможни варианти. На този етап, ако решат да върнат окончателно всички ученици или част от тях, ще ни бъде трудно, защото училището ни е голямо. Ако се мине на варианта 5., 7. и 12. клас да се върнат, мисля, че ще е доста разумно и след това с едно завъртане - следващата седмица да се върнат другите ученици, би могло да се случи. Тревожното е, че когато от 1. до 4. клас са присъствено, а те трябва да бъдат, се изпълва цялото училище с ученици и е много трудно да се поддържа дистанция”, посочи пред „Труд” Величка Стойчева, директор на най-голямото училище у нас 18. СУ „Уилям Гладстон”.

По думите ѝ има идея начален етап да премине на едносменен режим на обучение, като се премахне целодневното такова, но там съпротивата на родителите би била обяснима. „Става дума за седмица-две според ситуацията, но ще бъде трудно”, посочи тя.

В същото време учителите вече очакват да се върнат присъствено с оглед на оформянето на първия учебен срок, предстоящите външни оценявания, тъй като има натрупани дефицити по отношение на онлайн обучението.

Самите ученици също искат да са в клас, обясни Милена Чолакова, началник на РУО-Сливен пред „Труд”. Там заболяемостта към момента е много ниска - сред 27 000 ученици и над 4000 педагози, с COVID-19 са едва четирима.

Предвид данните за епидемията училищата се надяват да им бъде дадена определена свобода, за да взимат най-добрите решения. В Пловдив например и имат подготвени графици още от края на ноември, които смятат да използват. „Всяко училище разполага с готов график за редуване, изготвен преди цялостното преминаване към учене в електронна среда, затова съм спокойна”, заяви за „Труд” шефката на РУО Иванка Киркова. Тези графици ще бъдат коригирани спрямо обстановката във всяко населено място и всяко училище, но са основа за бързото връщане на децата.

Подобно е положението и в останалите РУО в страната, които очакват указанията на МОН.

Венцеслава Генова, директор на РУО-Варна:

Родителите са спокойни

Училищата във Варненска област са подготвени да посрещнат учениците от 5. до 12. клас. Сградите са отоплени, снабдени са с дезинфектанти, създадена е организация за безконтактно посрещане и изпращане на децата през два входа. Няма напрежение сред родителите, тъй като желаещите да задържат децата си у дома не по здравословни причини имат тази възможност.

Величка Стойчева, директор на 18-о СУ „Уилям Гладстон”:

Тестването е логично

Вижда ми се логично масовото тестване. В Германия и Австрия, когато учениците се връщат в училище, им се правят тестове. Би трябвало на всички ученици и на учителите да се правят. Въпрос на пари и организация.

Има вариант да се върнат всички деца. В рамките дори на училище като нашето има малки резерви. Аз съм обмисляла вариант двата физкултурни салона, които са много добре структурирани сега, да позволят проектобазирано обучение. В салона дистанцията между децата може да бъде до 4 м. Има добри въздуховоди, които вентилират въздуха по начин, по който дори в класните стаи нямаме.

Среща в здравното министерство

Планират масово тестване на педагози

Министър Вълчев бе на работна среща в здравното министерство.

Предстои масово тестване на работещите в образователната сфера. Това се разбра по време на работната среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

Вероятно МЗ и РЗИ ще създадат организацията за това желаещите учители да бъдат изследвани. Има няколко възможности за това, които включват обособените пунктове в съответните болници и личните лекари.

Освен това 21% от учителите са заявили желанието си да се ваксинират на този етап. Ще продължи записването, докато тече ваксинацията на втората група по плана. Приоритетно ще бъдат ваксиниран и непедагогическият персонал в образователните институции.

Затворени от 16 ноември

Гърция отвори детски градини и начални школа

Над 850 000 деца в клас

Децата трябва да носят маски на открито и закрито.

Гърция отвори отново началните училища и детски ясли за първи път от два месеца, въпреки действащата до 18 януари карантина, и стартира кампания за ваксиниране на хората над 85 години срещу COVID-19.

Повече от 850 000 деца под 12 години се завърнаха в класните стаи, съобщиха властите, след масовото затваряне на 16 ноември.

Протоколите за безопасност включват носенето на маски на закрито и открито. Не са задължителни за децата в детските градини. Изисква се гаранция за наличие на добра вентилация и почасова схема за приключване на занятията, за да се избегне струпване на родители.

Учениците от гимназиалния курс в цялата страна възобновиха още в петък онлайн заниманията.

Мобилни групи на Националната организация за обществено здраве ще провеждат на случаен принцип тестове за коронавирус в училищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения