На финала на предизборната кампания според “Алфа Рисърч”: ГЕРБ води пред БСП с 8 процента (обзор)

Проучването на “Алфа рисърч” от последните дни показва, че в 45-то Народно събрание се очаква да влязат 7 партии.

Според “Спектър” ДПС е трета политическа сила, “Има такъв народ” - четвърта

Очакванията са да гласуват 2,6 - 2,8 млн. души

Дни преди парламентарните избори на 4 април ножицата между ГЕРБ и БСП се разтваря до малко над 8 на сто.

ГЕРБ приключва кампанията с подкрепа от 28,1% сред твърдо решилите да гласуват. Това показва проучване на агенция “Алфа Рисърч” на финала на предизборната кампания, проведено в периода 27 - 30 март 2021 г. сред 1007 пълнолетни жители. БСП запазва втората си позиция (19,8%), но с плавен отлив на привърженици. При левицата е най-ясно видим ефектът от притесненията за гласуване в условия на пандемия - 25% от избирателите є изразяват силни тревоги, при средно 10 на сто за цялата страна. От друга страна, част от симпатизантите є се преориентират към други, атакуващи властта формации - основно “Изправи се! Мутри вън!”, се казва в анализа на данните на “Алфа Рисърч”.

Запазват се близки позициите между третата и четвъртата политическа сила - “Има такъв народ” (12,7%) и ДПС (12,5%). Заявената подкрепа за партията на Слави Трифонов е изградена върху емоционален, антисистемен вот от страна на хора, които не се интересуват особено от политика.

ГЕРБ увеличава преднината си и регистрира подкрепа от 29.3%, става ясно от експресно социологическо проучване на Изследователски център “Спектър” относно нагласите за предстоящия вот за народни представители. То е проведено в периода 24-30 март 2021 г. “Увеличаването на преднината на ГЕРБ най-вероятно е резултат от привличане на нови избиратели извън твърдия партиен електорат и на десния център. Дори по-строгите мерки поради Ковид-19 не доведоха до ерозия, а напротив до покачване на доверието с 2%. Ако не се случи нещо непредвидено до края на кампанията, е възможно разликата между ГЕРБ и БСП да се увеличи”, отбелязват от “Спектър”.

БСП се ползва с доверието на 23,20% от българските избиратели. ДПС отново се очертава да бъде трета политическа сила с 12,40%. “Има такъв народ” регистрира понижение - 11,00%, сочат данните на “Спектър”.

Афис: ГЕРБ -74 депутати, БСП-53

Около 2,5-2,7 млн. българи ще отидат до урните

Партията на Слави е трета

Разпределение на мандатите в 45 НС според Афис

Около 2,5-2,7 милиона избиратели ще отидат до урните в неделя. Ако тази прогноза се оправдае, това ще са парламентарните избори, приключили с най-ниската избирателна активност в демократичната история на страната.

Това показват данните на АФИС от национално представително проучване , осъществено в периода 26-30 март, което е извършено със собствени средства. Според проучването ГЕРБ получава 28,1%, БСП - 20,2%, Има такъв народ - 14,3%, ДПС - 12,9%, Демократична България - 6%, Изправи се! Мутри вън - 5,1%, ВМРО - 4,6 на сто. За други партии ще гласуват 8,8 на сто избирателите.

“Партиите на протеста”, оглавявани от Слави Трифонов и Мая Манолова, ще трябва да разчитат в по-голяма степен, че декларативният вот в тяхна полза ще се материализира в изборния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика