На четири дни по една фирма изгаря заради измама със сменена банкова сметка

Нигерийски организирани престъпни групи стоят зад схемата

Ръст на кибератаките у нас отчита ГДБОП

На всеки четири дни имаме сигнал от фирми за финансова измама след компрометиране на междуфирмената кореспонденция, която води до т.нар. сменен айбан. През юни дружество беше измамено с 6,5 млн. щатски долара, заяви Явор Серафимов, директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) по време на международната конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността E(I)mpact on Cybercrime в София.

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" Владимир Димитров съобщи, че зад този тип атаки стоят нигерийски организирани престъпни групи. Зачестяват и измамите чрез фалшиви инвестиционни платформи и сайтове за покупка на автомобили.

"Едно от най-големите предизвикателства, което нанася огромни финансови щети на българските частни компании, е компрометирането на междуфирмената кореспонденция, така нареченият "сменен айбан". На всеки четири дни имаме българска фирма, която е жертва на този вид престъпления, като през юни тази година търговско дружество у нас е измамено с 6,5 млн. щатски долара", заяви Явор Серафимов.

"Става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в мейлите на български компании. В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро", обясни Владимир Димитров - директор дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Експертите отчитат увеличаване на компютърните престъпления в България.

"Национален приоритет е борбата с киберпрестъпността. Компрометирането на междуфирмената кореспонденция чрез фалшиви айбани е най-честото престъпление с огромни щети. На всеки четири дни български фирми стават жертва на такова престъпление", посочи Явор Серафимов по време на международния форум.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че противодействието на киберпрестъпността е сред приоритети на МВР. За целта се инвестира в експерти, повишаване на тяхната квалификация и техническо обезпечаване. Без координирано международни сътрудничество няма как адекватно са се отговори на киберзаплахите, посочи още Темелакиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право