На 1 септември в Пловдив откриват юбилейните 50-и Национални есенни изложби „Плацебо 2017”

„Плацебо 2017” ще е названието на Националните есенни изложби в Старинен Пловдив, които се откриват официално на 1 септември от 18 часа в Балабановата къща и ще продължат до 30 септември. През последните години в града под тепетата се наложи нов модел на реализиране на този форум за съвременно българско изкуство, при който чрез кураторски проект, работещ върху конкретна концепция, се представят най-новите тенденции в изящните изкуства – живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография и т.н., представени в самостоятелни експозиции на поканени български художници.

Ежегодно се представя дебютна изложба на млад автор, намиращ се в началото на творческия си път, и се изготвя луксозен двуезичен каталог и информационна дипляна. Кураторският проект тази есен е на артистичния директор на форума проф. Галина Лардева и включва изложби на 9 селектирани български автори, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията и др. Творбите им ще бъдат изложени на различни локации в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив” - Балабановата къща, къща Хиндлиян и къща „Мексиканско изкуство“.

В основата на концепцията на проф. Галина Лардева стои „способността на изкуството да въздейства по типологичен сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси”, твърди самата тя. „С ефекта плацебо се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символично въздействие. По подобен начин художественото произведение може да се мисли като една видимост, измерима промяна във визуалната среда в следствие на интеракция, зад която стоят скрити преплетени внушения, очаквания, нагласи”, допълва проф. Галина Лардева.

Тази година Националните есенни изложби в Пловдив отбелязват половинвековен юбилей от първата изложба в двора на Атанас Кръстев (Начо Културата) от акварели на Георги Божилов-Слона, дала началото на този най-дълголетен форум за съвременно изкуство в България. По този повод екипът на Национални есенни изложби подготви уеб сайт, в който не само да представя настоящото издание на форума, но и неговата дългогодишна история.

През 2016 г. част от проекта „Портрет на публиката“, подкрепен от Национален фонд „Култура” по програма „Публики” стартира проучване на историята на Националните есенни изложби. За първи път на едно място се събраха различни публикации за форума, проучиха се лични архиви на художници и куратори, каталози от различните издания и пр. Работата по изследването, архивирането, попълването и актуализирането на информацията, публикувана в сайта продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства