На 140 км от бреговете на Маями: Руският Балтийски флот пристига в Хавана

Facebook/ Minfar Cuba

Руски военноморски кораби пристигат в Куба само седмици след като флотилия, акостирала в Хавана, предизвика опасения относно намеренията на Кремъл в Западното полукълбо. Балтийският флот на Русия включва учебния кораб "Смолни", патрулния кораб "Неустрашими" и танкера "Ельоня", съобщи Министерството на революционните въоръжени сили на Куба (MINFAR).

Руското присъствие в  кубинските териториални е поредното след посещението на фрегатата "Горшков", атомната подводница "Казан", танкера "Пашин" и спасителния влекач "Николай Чикер".

"Посещението на кораби от други страни е историческа практика на революционното правителство със страни, с които поддържаме отношения на приятелство и сътрудничество", добави министерството в публикацията във Facebook, анонсирайки идването на Балтийския флот.

"Руските моряци ще проведат програма, която включва посещение при командващия Революционните военноморски въоръжени сили на Куба и губернатора на кубинската столица, а екипажът ще посети и културните и исторически обекти на Хавана", казаха още от министерството в изявлението, предадено от руски медии.

Цивилни ще могат да посетят руските кораби по време на пътуването, което според кубинското външно министерство "стриктно спазва международните разпоредби, по които Куба е страна страна". 

Планираното посещение, което приключва на 30 юли, идва само месец след като флотилия от руския Северен флот, водена от фрегатата "Адмирал Горшков" и атомната подводница "Казан", отплава за кубинската столица преди военните учения в Карибско море. Американски служители казаха, че администрацията на Байдън е заявила, че ученията са рутинни и вероятно ще бъдат в отговор на подкрепата на Вашингтон за Украйна във войната, започната от Владимир Путин.

Въпреки това плавателните съдове, както и петролният танкер "Пашин" и спасителният влекач "Николай Чикер", преминаха близо до Флорида на път за кубинската столица, като отворен сателит проследяваше един кораб на по-малко от 30 мили от Кий Ларго. Това предизвика спекулации, че това е демонстрация на военна сила от Москва в задния двор на Америка.

Американски и канадски военни кораби, които включваха разрушителя на "USS Truxtun", катерите на бреговата охрана, както и канадската фрегата "HMCS Ville de Québec", останаха разположени близо до бреговете на Маями, за да наблюдават руските кораби.

Два от корабите продължиха да акостират в Ла Гуайра, пристанищен град във Венецуела, която е руски съюзник. Това последва учения в Атлантическия океан, които според руското министерство на отбраната имат за цел да покажат военноморското присъствие на Москва в "отдалечени райони на океаните".

Корабите на руския Балтийски флот трябва да пристигнат в Хавана, информира и кубинската cubaheadlines.com.

След по-малко от два месеца след присъствието на руски бойни кораби в Куба, Министерството на революционните въоръжени сили (MINFAR) обяви в сряда, че няколко кораба от Балтийския флот на Русия ще пристигнат в залива  на Хавана на 27 юли. В информационна бележка, публикувана в социалната медийна платформа Facebook , MINFAR съобщи, че групата ще се състои от учебния кораб "Смолни", патрулния кораб "Неустрашими" и високоморския танкер "Ельоня", пише местната медия.

Освен това властите уточниха, че граждани ще могат да посетят учебния кораб "Смолни" в неделя, 28 юли, от 12:00 до 16:00 часа и в понеделник, 29 юли, между 12:00 часа и 6:00 вечерта. Руска фрегата от клас "Адмирал Горшков", част от руския военноморски отряд на посещение в Куба, напуска пристанището на Хавана на 17 юни 2024 г. Корабите на руския Балтийски флот ще акостират там на 27 юли, съобщи кубинското министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят