На 15- ти август поезия, игри и диско парти на "Св. Анастасия"

Островът край Бургас отбелязва своя празник

В този ден посетителите ще "тропат" и островно хоро

На 15- ти август, Денят на Света Богородица, островът край Бургас чества своя празник. Късчето земя сред вълните носи името на друга светица- Света Анастасия, която се почита на 22 декември. Тогава обаче е зима, студено е и островът е недостъпен насред често бурните вълни. Затова се е приело да отбелязва своя празник на Успение на Пресвета Богородица - 15 август, когато все още е достъпен за посетители.

"През 18-19 век, в златните времена на манастира, църквата се е казвала "Света Богородица". Тогава се е приело празникът да е на тази дата, за да може да да идват повече хора в топлия сезон на годината", каза Павлин Димитров, управител на острова.

По случай празника, на 15 август ще пътуват 3 кораба, които ще осъществят общо 8 курса за целия ден.

Най-малките посетители могат да участват в творческа работилница или да се снимат с пиратите капитан Ред и неговия помощник, които провеждат пиратските игри всяка седмица.

От 11:00 часа ще се играе традиционното островно хоро с ансамбъл "Странджа", а след 12:00 часа ще бъде осигурен контролиран достъп до Фара, откъдето има неповторима гледка към Бургас и залива.

Следобед ще бъде отслужен празничен водосвет, а след това ще се изявяват бургаските писатели - в "Часът на поета".

От 18:00 часа Ирина Папанчева ще представи новата си книга "Тя, островът". Разговорът ще води Гочо Гочев, автор и издател. Романът препраща към испанския остров Фуертевентура, където днешните преживяванията на няколко души се свързват с документалните и измислени истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена до наши дни.

В Несебър, който също чества празника си на тази дата, е предвиден атрактивен плувен маратон. Стартът ще бъде даден от точка на 1, 5 км северозападно от Несебър /плаващ старт/, като участниците в маратона ще бъдат транспортирани до там с туристически кораби. финалът ще е пред крепостните стени на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони