На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС

Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Участваме в 3 проекта за модернизация на войските

България е подкрепила всички инициативи на ЕС, но приносът ни към европейския отбранителен бюджет ни отрежда 20-о място. Това заяви доц. Захарин Марков, който представи изследване на тема “България в общата европейска отбрана” на конференция в столицата.

Форумът бе организиран от Центъра за изследване на политиките в сигурността и отбраната /ЦИПСО/ и Фондация “Фридрих Еберт”.

“Как ще се гледа на нашето включване в общата европейска отбрана при постоянно намаляване на военния ни бюджет и увеличаване на разликата между водещите страни и нас.”, попита той. Доц. Марков посочи, че България е с най-малко пари, които се харчат на човек от въоръжените сили в сравнение с другите страни от ЕС. Средното ниво на разходите в ЕС е 329 евро на военнослужещ. “С 93 евро нашият военнослужещ трябва да бъде равностоен примерно на един французин със 783 евро”, коментира той и уточни, че това са средства за обучение, осигуряване, работна среда, въоръжение и възможности за покрие съответните нормативи.

До момента по Европейския фонд за отбрана са обявени 17 проекта за модернизация на армиите, като България е заявила участие по три от тях.

Коментари

Задължително поле