На 24 май връчиха наградите „Стара Загора” и „Млада Загора”

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май беше тържествено отбелязан на античната улица в Стара Загора. В празника се включиха много ученици, граждани и гости на Стара Загора.

24-may

„Върви народе възродени“ прозвуча в изпълнение на хора на Държавна опера - Стара Загора и общинския духов оркестър. Представители на Младежкия общински съвет издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз под звуците на Националния химн. Балони с буквите от българската азбука полетяха в небето.

„Този ден е особено значим за нашия град, защото има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е особено значим със своята духовност. Затова нашето послание е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени около това, защото го заслужаваме“ - каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора. От името на кмета Живко Тодоров тя благодари на всички, които се грижат духовността да не умира в Стара Загора. На учениците пожела дръзновение, а на абитуриентите - където и да отидат да учат, да се завърнат в Стара Загора.

На церемонията бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Индивидуалната награда „Млада Загора“ за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения беше присъдена на Йоан Маринов, ученик от 12-и клас на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“.

С колективната награда „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ беше удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа за личностно развитие за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.

Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството беше връчена на Държавна опера - Стара Загора и Държавен куклен театър - Стара Загора за съвместната постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.

С индивидуалната награда в същата категория беше отличен актьорът Христофор Недков от Драматичен театър „Гео Милев“. Той я получава за активното присъствие в културния и обществен живот на Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон, за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежка театрална студия „Сцена 99“.

В категория „Наука и образование“ с колективната награда „Стара Загора“ беше удостоен педагогическият колектив на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ за изключителни постижения на учениците в областта на информационните технологии и математиката на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

Индивидуалната награда „Стара Загора“ беше присъдена на Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина“, за висок професионализъм, значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.

Сред официалните гости бяха още: зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници. Тук бяха и представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските народни представители Радостин Танев и Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Красимир Червилов.

Празникът продължи с концерт на „4magic“.

Коментари

Задължително поле