На 85 години почина Тодор Кавалджиев, вицепрезидент от 1997 г. до 2002 г. 

След продължително боледуване ни напусна Тодор Кавалджиев, вицепрезидент 1997-2002 година. Това съобщиха от пресслужбата на БЗНС.

Тодор Кавалджиев е роден на 26 януари 1934 г. в село Главан, в планината Странджа-Сакар, недалеч от турската граница. Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори. През 1989 година е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото Народно събрание, а през 1996 година – за вицепрезидент на Петър Стоянов. Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация, като често просто ги източват и унищожават.

„До последния си дъх беше пример за честност и почтеност. С всяко свое действие през целия си живот той служеше за пример за всички нас. От името на БЗНС председателят на Съюза Николай Ненчев отправя най-искрени съболезнования на близките му. Поклон пред светлата му памет!“, заявяват от БЗНС.

Опелото ще се състои на 8 февруари (петък) от 11.00 часа в църквата "Св. Седмочисленици“.

 

Коментари

Задължително поле