Екарисажът в Шумен спечели делата срещу агенцията по безопасност на храните

АПИ: Не поддържаме монопол на нито един национален доставчик на услуги

Условна присъда за убит пийнал пешеходец

Половината българи не харесват демокрацията

Втори бронз за Бонева

Съдят мъж за четири средни телесни повреди, причинени с пиратки

За да отслабнете след 50-годишна възраст, намалете порциите Здравословните храни не винаги водят до загуба на килограми

Община Търговище с награда за социална отговорност

Вход свободен в бургаския авиомузей

Самолет на израелските авиолинии кацна аварийно на Летище София

Шефът на строителния контрол в Столична община подаде оставка

ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

56-годишен мъж е открит мъртъв в дома си в Пловдив, има следи от насилие

Увеличиха с 1 година наказанието на шофьора, прегазил балетист

МОК извади бокса от програмата на Олимпиадата Международният олимпийски комитет отне лиценза на АИБА

На 9-о място сме в ЕС по икономически ръст

Индустрията намалява дела си в родната икономика, а делът на услугите расте.

Унгария и Румъния постигат по-добри резултати от нас

България се нарежда на девето място сред страните от ЕС по ръст на икономиката, като постига същия резултат като Кипър. За първото тримесечие на годината ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускорява до 3,5%, сочат данните на НСИ.

Това е сравнително добро постижение, като се има предвид, че през предходните три тримесечия ръстът на БВП се движеше между 3,1% и 3,4%. Но въпреки ускореното развитие на родната икономика, осем страни от ЕС се представят по-добре. Отличниците са Унгария с 5,2% ръст на БВП и Румъния с 5,1%. Челната тройка се допълва от Полша с ръст от 4,7%. Тези страни догонват много по-бързо богатите държави в Европа. По-добри резултати от нас показват и Естония (с 4,6% ръст на БВП), Хърватия (+3,9%), Словакия (+3,8%), Литва (+3,8%) и Словения (+3,7%).

През първото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт на България възлиза на 24,656 млрд. лв., което прави по 2046 долара, или по 1801 евро на човек от населението.

Делът на аграрния сектор в икономиката запазва равнището си от същото тримесечие на миналата година. Индустрията намалява дела си в икономиката до 29,4%. А делът на услугите се увеличава до 68,3% при 67,9% година по-рано.

Основният двигател на икономиката е потреблението. Индивидуалното потребление нараства с 4,9% на годишна база, а потреблението, финансирано с пари от държавния бюджет се увеличава с 5,2%. Инвестициите нарастват с 2,5% като те формират 15,4% от БВП.

Развитието на икономиката се определя от ръста при: Операции с недвижими имоти – 6,5%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения – 4,1%, Финансови и застрахователни дейности – 3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни дейности – 2,9%, Търговия и ремонт на автомобили; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство – 2,5%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Края на комунизма , няма вече кой да им вярва на кминисти популисти

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.