НДК домакинства най-мащабния книжен форум у нас

Откриват се две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал. Панаирът и фестивалът, организирани от Асоциация „Българска книга”, се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на културата и ще продължат от 12 -17 декември.

Панаирът на книгата започва през 1967 г., когато София става петият град в Европа, домакин на литературен форум от такъв мащаб. При известни прекъсвания, тази година е неговото 45-о издание, в което участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости - всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.

Официален старт на събитието ще бъде даден на 12-и декември от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Още през първия ден от изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 4, западно крило.

Фокус на петото издание на Софийския международен литературен фестивал пък ще са автори от страните от Вишеградската четворка. В програмата гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

Над 60 писатели от България домакинстват срещите разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.

Също на 12 декември, но от 18:00 часа на сцената на Фестивала в Мраморното фоайе ще се проведе официалното му откриване със „Среща на поколенията“, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев представят част от дебютантите на 2017 г.: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България