Неандерталците ползвали „аспирин“ и „антибиотик“

Горната челюст на млад неандерталец, тормозен от зъбен абсцес и вътрешен паразит, открита в пещерата Ел Сидрон в днешна Испания. Снимка АФП

Поредно доказателство, че тези древни братовчеди на човека не са били невежи

Почти 50 000 години преди откриването на аспирина млад неандерталец, тормозен от зъбен абсцес, ял растителност, съдържаща естествен антибиотик и обезболяващо, показа анализ на негов зъб, предаде АФП.

Мъжкият индивид, който живял в пещерата Ел Сидрон в днешна Испания, погълнал гъбична плесен, която произвежда пеницилин, и дъвчел дървесина от топола, съдържаща салицилова киселина – активната съставка в съвременния аспирин.
Фосилизираната челюст на младежа разкрива опустошения от абсцеса, а зъбната плака съдържала останки от вътрешен паразит, причиняващ тежка диария, което разкрива, че “той наистина е бил доста зле”, се посочва в публикацията в сп. “Нейчър”.

“Изглежда неандерталците са притежавали добри познания за лекарствените растения и техните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства”, посочва съавторът на проучването Алън Купър от Австралийския център за изследване на древна ДНК в Аделаида. “Със сигурност нашите открития контрастират с опростенческия възглед за тези наши древни роднини в общественото въображение”, добавя той.

Това проучване е поредното, което представя отдавна изчезналите братовчеди на човека, за които бе наложено мнението, че са дебелоглави и тъпи, в по-позитивна светлина. Предишни показаха, че са правили пещерни рисунки, грижили са се за своите възрастни, погребвали са мъртвите си, че може би са били първите бижутери, но също така вероятно и канибали.

Проучване през 2012 г. показа, че неандерталците, които просъществували около 300 000 години в райони на Европа, Централна Азия и Близкия изток, вероятно са използвали лекарствени растения като бял равнец и лайка. Тяхното изчезване преди около 40 000 години съвпада с възхода на хомо сапиенс, появил се в Африка преди около 200 000 години. Въпреки че двата вида са се кръстосвали, в човешката ДНК има под 2% неандерталска ДНК, освен в Африка, където те не са живели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.