Канадец е бил арестуван в Пьончан за кражба на автомобил

Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Небостъргачи ще никнат от три места в София Ще бъдат районите на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Царица Йоана“ и Централна гара

Главният архитект на София Здравко Здравков представи идеите за промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. Снимка: Пламен Стоименов.

Три места за строителство на небостъргачи в София предвиждат предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на               Столичната община, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Строителството на високи сгради в София ще бъде разрешено в три зони: едната е от 7-ми км в посока Искър около „Цариградско шосе”. Другата е в западно направление – продължението на „Царица Йоана” с Околовръстен път и третата – в района на Централна жп гара. За останалите зони се слага ограничение на височината от 75 м, а за комплексните градски центрове даваме до 125 м. Дават се компетенции на Общинския съвет да издава разрешения за сгради над 75 м, т.е. контролът да е абсолютно пълен, подчерта арх. Здравков.

Това са част от подготвяните промени в Закона за застрояване и устройство на Столична община. Законът е изработен през 2007 г. За изминалите 10 години са се появили неотчетени към онзи момент проблеми, като безразборното изникване на високи сгради из града.

Промените вече веднъж стигнаха до парламента, но не и до второ четене поради разпускането на 43-ото Народно събрание. Сега общината ще внесе отново пакета мерки.

Има поредица от законови вратички, които дават възможности с формално нарязване на урегулирани поземлени имоти да се използват максимални параметри като плътност и интензивност, обясни арх. Здравков. Според него законовите промени ще сложат край на това.

Дали законът ще има обратно действие, това вече ще реши НС, нашето предложение е за тези сгради, за които има допуснати процедури, да бъдат довършени по досегашния ред, отбеляза арх. Здравков.

Желанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова е през есента да има работещи текстове които да бъдат внесени в НС за разглеждане.

„Предлагаме, когато се надвишават строителните параметри, предприемачите да заплащат трикратна такса за разрешение за строеж на надвишените параметри“, обясни още Здравков.

Ще се въведат и изисквания за достъпа до сградите. За всеки планиран небостъргач, трябва да има и план как ще се стига до него. Нужен е анализ на   трафика и компютърна симулация, така че да се види какво струпване на хора би предизвикала новата сграда.

Предвидена е и нова наредба за градската среда. Тя ще сложи ред в поставянето на рекламите в столицата, както и при осветлението, фасадите и градското обзавеждане и местата за климатиците. Ще се разреши и градежа на детски градини и училища не само в зони за обществен обслужване.

07-01new

Заради липсата на ясен регламент

Сгради-гиганти превземат столицата

Сгради-гиганти ще изникнат в София, като проектите за небостъргачите са на различен етап.
Най-висок е одобрения от Столичния общински съвет преди месеци 215-метров гигант „Парадайс тауър“. Следва го 202-метровия „Скай форт“, който се строи на бул. „Цариградско шосе“ до „Интер експо център“. В съседство вече е построена „Капитал форт“, която е висока 126 м. Проектът „София кепитал сити“ предвижда и не по-високо от 80 м. „джудже“ „Ийст форт“.

Комплексът „Гранд каньон“ в „Младост“ 3 предвижда 3 кули от по 114 м, 84 м. и 73 м. Бетонните „планини“ ще се казват „Рила“, „Пирин“ и „.Витоша“. Проектът е на компания „Гаранти коза“, която иска да гради и други 4 сгради до „Пирогов“.

120-метровият „Милениум център“ до НДК скоро ще бъде открит. Комплексът е на НКМИ – компанията, която иска да строи и 44-етажна сграда в кв. „Стрелбище“, което породи протести в квартала. Бе одобрен и проект за 77-метрова сграда на бул. България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.