Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Доц. Мангъров: Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Небостъргачи ще никнат от три места в София Ще бъдат районите на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Царица Йоана“ и Централна гара

Три места за строителство на небостъргачи в София предвиждат предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на               Столичната община, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Строителството на високи сгради в София ще бъде разрешено в три зони: едната е от 7-ми км в посока Искър около „Цариградско шосе”. Другата е в западно направление – продължението на „Царица Йоана” с Околовръстен път и третата – в района на Централна жп гара. За останалите зони се слага ограничение на височината от 75 м, а за комплексните градски центрове даваме до 125 м. Дават се компетенции на Общинския съвет да издава разрешения за сгради над 75 м, т.е. контролът да е абсолютно пълен, подчерта арх. Здравков.

Това са част от подготвяните промени в Закона за застрояване и устройство на Столична община. Законът е изработен през 2007 г. За изминалите 10 години са се появили неотчетени към онзи момент проблеми, като безразборното изникване на високи сгради из града.

Промените вече веднъж стигнаха до парламента, но не и до второ четене поради разпускането на 43-ото Народно събрание. Сега общината ще внесе отново пакета мерки.

Има поредица от законови вратички, които дават възможности с формално нарязване на урегулирани поземлени имоти да се използват максимални параметри като плътност и интензивност, обясни арх. Здравков. Според него законовите промени ще сложат край на това.

Дали законът ще има обратно действие, това вече ще реши НС, нашето предложение е за тези сгради, за които има допуснати процедури, да бъдат довършени по досегашния ред, отбеляза арх. Здравков.

Желанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова е през есента да има работещи текстове които да бъдат внесени в НС за разглеждане.

„Предлагаме, когато се надвишават строителните параметри, предприемачите да заплащат трикратна такса за разрешение за строеж на надвишените параметри“, обясни още Здравков.

Ще се въведат и изисквания за достъпа до сградите. За всеки планиран небостъргач, трябва да има и план как ще се стига до него. Нужен е анализ на   трафика и компютърна симулация, така че да се види какво струпване на хора би предизвикала новата сграда.

Предвидена е и нова наредба за градската среда. Тя ще сложи ред в поставянето на рекламите в столицата, както и при осветлението, фасадите и градското обзавеждане и местата за климатиците. Ще се разреши и градежа на детски градини и училища не само в зони за обществен обслужване.

07-01new

Заради липсата на ясен регламент

Сгради-гиганти превземат столицата

Сгради-гиганти ще изникнат в София, като проектите за небостъргачите са на различен етап.
Най-висок е одобрения от Столичния общински съвет преди месеци 215-метров гигант „Парадайс тауър“. Следва го 202-метровия „Скай форт“, който се строи на бул. „Цариградско шосе“ до „Интер експо център“. В съседство вече е построена „Капитал форт“, която е висока 126 м. Проектът „София кепитал сити“ предвижда и не по-високо от 80 м. „джудже“ „Ийст форт“.

Комплексът „Гранд каньон“ в „Младост“ 3 предвижда 3 кули от по 114 м, 84 м. и 73 м. Бетонните „планини“ ще се казват „Рила“, „Пирин“ и „.Витоша“. Проектът е на компания „Гаранти коза“, която иска да гради и други 4 сгради до „Пирогов“.

120-метровият „Милениум център“ до НДК скоро ще бъде открит. Комплексът е на НКМИ – компанията, която иска да строи и 44-етажна сграда в кв. „Стрелбище“, което породи протести в квартала. Бе одобрен и проект за 77-метрова сграда на бул. България.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.