Невероятната киновселена на Марвел

Супергеройската поредица от филми е като извънземна приказка

Докъде стигат Космосът и Вселената? Докато учените се опитват да ни отговорят, това прави и студио "Марвел". Едно от най-популярните студиа в историята на киното не спира да изумява зрителите по целия свят с поредни суперпродукции. На практика това е поредица от филми, сериали, късометражни ленти и комикси, продуцирани от студиото „Марвел“.

Поради общите истории, съществуващи в един общ свят, поредицата е известна като най-голямата споделена вселена до момента.

Железният човек положи началото

Всичко в игралните филми на "Марвел" започва от "Железният човек", излязъл по кината през май 2008 година. Следва дълга поредица от суперзаглавия, радващи се на огромна гледаемост, разказващи невероятни истории. И чупещи касови рекорди.

Сред култовите заглавия са "Невероятният Хълк", "Отмъстителите", "Капитан Марвел", поредицата за Тор, суперкасовите серии на "Спайдърмен" и т.н.

Специфичният подход

Всъщност филмите, излезли от студиото на "Марвел", са десетки. Има обаче една престижна група, която олицетворява цялото творческо вдъхновение на фантастичните герои и изумителните визуални ефекти. Ето някои от тях.

„Отмъстителите: Война Без Край“ вече счупи редица финансови рекорди с главозамайващите си постъпления дотук и по всяка вероятност ще се разпише и като филма, достигнал най-бързо приходи от над 1 милиард долара. Несъмнено редица от вас, читателите, вече са дали своя принос към тези огромни суми, като са гледали филма на кино, но някои може тепърва да започват да се запознават със споделената филмова вселена на Marvel, преди да стигнат до „Война без край“.

Най-ценното в продукциите на "Марвел" е, че цялото е съставено от свързването на нишките на голямата история. Това е ключът към успеха.

Сред предимствата на "Отмъстителите" са неговата политическа и социална актуалност, плашещо реалистичният сюжет, икономичната, но все пак зрелищна хореография, и главен герой, който заслужава уважение не заради бляскавата си броня. Или ако щете - дори и заради музиката.

Когато Робърт Дауни Джуниър беше запитан в неотдавнашно интервю във връзка с „Отмъстителите: Война Без Край“ коя от фазите на развитие на споделената филмова вселена на Marvel предпочита той, актьорът без колебание посочи първата.

Когато „Тор: Рагнарок“ излезе по кината, всяко едно от десетките остроумия в сценария попадаше в целта си, защото главният герой вече беше изграден в първите два филма, посветени на приключенията му, а аудиторията беше напълно готова да го приеме в различна светлина.

Неизменното присъствие на хумора във всички филми на Marvel, конкретният му тон във всяка една лента е фактор в нейното възприемане.

Топ 10 на най-добрите филми

Класацията е субективна, но все пак. Изборът може да бъде индивидуален на всеки фент на „Марвел“.

Iron Man 2 / „Железният човек 2“ (2010) – Втората лента, посветена на приключенията на Тони Старк, го открива в по-сериозна конфронтация с лични и здравословни проблеми, отколкото с незначителния злодей, изигран от Мики Рурк. Това все пак дава почва на персонажа да израсне, без да лишава зрителите от здравословна доза зрелищен екшън и типичните за Робърт Дауни Джуниър шеги.

[modula id="3279517"]

Thor / „Тор: Богът на гръмотевиците“ (2011) – Филмът, който направи Крис Хемсуърт суперзвезда, е идеално показно за младия актьор и главния му герой – той е показан в ситуации, граничещи с Шекспирова семейна драма, характерна за режисьора Кенет Брана.

Captain America: The First Avenger / „Капитан Америка: Първият отмъстител“ (2011) – Най-зрелият и добре изграден герой на Marvel. Крис Еванс блести в главната роля, а химията му с Хейли Атуел, Себастиан Стан и Томи Лий Джоунс е фантастична.

Ant-Man / „Ант-Мен“ (2015) – След широкомащабно действие в „Отмъстителите“, Марвел заложиха на проста и трогателна семейна тематика в „Ант-Мен“. Пол Ръд очарова в ролята на главния герой, докато безупречният Майкъл Дъглас успешно придава авторитет и тежест на цялото действие.

Captain America: Civil War / „Първият отмъстител: Войната на героите“ (2016) - Етичните различия между Капитан Америка и Железния човек са развити точно и аргументирано, а и дават повод за една от най-зрелищните сцени в цялата филмова вселена на Marvel – сблъсъкът на отборите на двамата герои на летището.

The Avengers / „Отмъстителите“ (2012) – Кулминацията на първата фаза от вселената на Marvel. Трябва да се отдаде заслуженото на Самюел Джаксън за страхотното му представяне в ролята на Ник Фюри, който бе спойката между първите пет филма на Marvel и играе ключова роля в този.

Iron Man / „Железният човек“ (2008) – Филмът, от който започна всичко. Лентата спечели сърцата на милиони с Робърт Дауни Джуниър в топформа и с находчив, остроумен и доста близък до реалността сценарий.

Thor: Ragnarok / „Тор: Рагнарок“ (2017) – Тор се бе превърнал в най-скучния Отмъстител от групата преди новозеландският ексцентрик Тайка Уайтити да даде свеж старт на героя в грандиозния трети филм, посветен на подвизите му.

Avengers: Infinity War / „Отмъстителите: Война без край“ (2018) – Всички 18 предходни филма от вселената на Marvel стигнаха емоционалния си връх с този, който продължава да твори история с повсеместния си успех.

Captain America: The Winter Soldier / „Завръщането на първия отмъстител“ (2014) - Макар и да не достига висините на „Черния рицар“, „Завръщането на първия отмъстител“ е най-близкото постижение на Marvel до драматизма на героите на Кристофър Нолан.

Анджелина Джоли също става част студиото

Анджелина Джоли потвърди, че ще стане част от киновселената на Марвел. Това стана по време на изложението на студиата „Комик-кон“ в Лас Вегас. Джоли ще вземе участие във филма „The Eternals“ ("Вечните").

Анджелина ще си партнира със Салма Хайек, Ричард Мадън и Кумаил Нанджиани. Филмът за група безсмъртни извънземни ще бъде пуснат на екран през ноември 2020 г.

Очевидно актрисата все още не е готова да се раздели с киното, въпреки дадената преди месеци заявка, че ще опита силите си на Бродуей. Дори напротив. По време на представянето на актьорите Джоли заяви, че в новата си роля ще бъде 10 пъти по-упорита и ще работи здраво.

В следващите две години феновете трябва да очакват още супергеройски филми, в които ще вземат участие звезди като Махаршала Али, която ще играе в римейк на „Блейд“. Натали Портман пък ще бъде женският Тор в "Тор: Любов и гръмотевици". Скарлет Йохансон представи изпълнения с екшън трейлър за "Черната вдовица".

Ще има нови филми и за доктор Стрейндж, както и за легендата за 10-те пръстена.

Президентът на "Марвел" Кевин Файги потвърди също, че ще има филм за "Фантастичната четворка" и продължения на "Черната пантера" и "Капитан Америка".

Файги представи и сериалите, които са предназначени за стрийминг услугата на "Дисни" - "Локи", "Ястребовото око" и анимацията "What If".

Суперхитът "Отмъстителите - Краят" ще определи бъдещето

Всъщност големият и актуален хит "Отмъстителите - Краят" ще определи и посоката на работа на студио „Марвел“ оттук нататък. Босът Кевин Файги, дори и да е издал плановете си, не крие, че те ще бъдат свързани с отзивите на последната суперкасова продукция.

Това може и да е краят на вселената на „Марвел“ и началото на нещо ново. Именно за това загатва Кевин Файги.

Коментари

Задължително поле