На 24 март 2019 да почерпят

Конопените семена съдържат полезните омега 3 мастни киселини Подходящи са за консумация по време на Великденския пост

Доналд Тръмп: С халифата на „Ислямска държава“ е свършено

Афганит – камъкът на мъдростта Наречен е на страната, в която е открит

За осем наберете дванайсет. Потрес! На гол телефон чифте стандарти…

Вижте как изтребители Су-27 съпровождат американски бомбардировач далеч от руската граница (ВИДЕО)

Военни обезвредиха граната във Варненско

Малко дете се изгуби в гората в Балкана Издириха го при незабавна спасителна акция с десетки полицаи, горски, планински спасители, военни полицаи и доброволци

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург, ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Невидими нишки газ свързват галактиките Вселената се разширява все по-бързо, учените се чудят защо

Едва ли има някой, който да не е чувал за „тъмната материя”, тайнствената невидима субстанция, която изгражда голяма част от вселената и за чиито ефекти науката съди само по нейното гравитационно притегляне. Математическите модели обаче казват, че в безкрайното космическо пространство трябва да има и близо два пъти повече нормална материя, отколкото земната наука към момента познава.

Два независими изследователски екипа – френски и британски, обявиха, че са успели да я открият. Изградена от частици, наречени бариони, тя свързва галактиките чрез невидими нишки от дифузен газ. Тъй като газът е силно разреден и не достатъчно горещ, за да се види от нашите рентгенови телескопи, никой досега не беше успял да го засече.

През 2015 г. спътникът „Планк“ създава карта на микровълновия фон в цялата видима вселена, въз основа на която двата научни екипа търсят тъмните бариони.
През 2015 г. спътникът „Планк“ създава карта на микровълновия фон в цялата видима вселена, въз основа на която двата научни екипа търсят тъмните бариони.

„Барионите са обичайното вещество, от което е съставен познатият ни свят, включително самите ние. Когато пресмятахме обаче какво е тяхното общо количество се оказа, че то е по-малко от това, което предсказваха теоретичните модели. Част от тях бяха скрити, знаехме, че съществуват, но не ги виждахме”, обясни пред „Труд” доц. дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към БАН.

Използвайки възможностите на европейската орбитална обсерватория „Планк” и нов подход при изследването на барионите двата научни екипа са насложили данни от междугалактическите пространства и са успели да направят газовите нишки видими. Наблюденията им обхващат близо милион и триста хиляди двойки галактики.
„Барионите са малка част от веществото във вселената – едва 5%, и заедно с тъмната материя съставляват приблизително една трета от него. Останалите около 70% е така наречената тъмна енергия”, посочи доц. Кирилова. Тя поясни, че в изследването се коментират именно 5-те процента бариони. „Онова, което те са намерили, са тъмни бариони във вид на газ в междузвездното пространство”, каза тя. Преди 10 години екипът на орбиталния телескоп „Хабъл” обяви, че е открил една десета от тези липсващи частици, а сега учените са успели да засекат още една трета от тях. Така, заедно с „видимите” бариони, земната наука вече е установила половината от познатата ни материя в Космоса.

Резултатите на французите и британците (екипи от Института по астрофизика в Орсе и от университета в Единбург) не са нещо революционно, но са голямо постижение, защото потвърждават научните теории и моделиране от последните 10-15 години.

 

Загадки

Тъмната материя и разширяването на вселената озадачават науката

„Откриването на тъмната материя ще е огромен прогрес”, казва доц. дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към БАН.
„Откриването на тъмната материя ще е огромен прогрес”, казва доц. дфн Даниела Кирилова от Института по астрономия към БАН.

Откриването на частица от тъмната материя би било огромен прогрес във физиката. То ще бъде нещо извън стандартния модел и ще разшири основите на нашето знание не само в астрономията, убедена е доц. дфн Даниела Кирилова от БАН.

Мистериозните частици се търсят от години от учени по целия свят. Възможно е обаче да се окаже, че усилията им са били напразни. Според някои, Общата теория на относителността, която е в основата на съвременната космологична наука, може би не е достатъчно „обща” при нейното прилагане във вселената. „Възможно е отговорът да не е в наличието на някакви тайнствени частици, а в необходимостта от по-обобщени гравитационни представи”, обясни българският учен. Някои от колегите й залагат именно на развитието на гравитационната теория, опитвайки се да обяснят недостига на вещество и енергия в сегашните данни.

Друга загадка, която занимава астрофизиците в момента е защо разширяването на вселената се ускорява, вместо да се забавя. „Ускореното разширение беше революционно откритие през 1998 г. и беше напълно неочаквано, защото противоречи на логиката. От гледна точка на гравитацията, когато има разширение на дадена система то обикновено е със забавяне, а не обратното. При наблюдение на свръхнови обаче два научни екипа направиха откритие, че от определен момент разширяването се е ускорило”, обясни доц. Кирилова. Две десетилетия по-късно астрофизиката е успяла да потвърди по безспорен начин откритото през 1998 г. Теорията обаче твърди, че след милиарди години всичко ще свърши в студ и мрак.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Nishto ne e dokazano v kosmologiata. Ima mnogo ucheni koito osporvat Big bang teoriata, centrobezhnite sili na Vselenata, chernite dupki….Uchenite da ne se chudiat mnogo, a da preosmisliat ,dokazatelstvata’ . Nema problem ako ima greshka da se popravi. Istinata e vazhna, ne nechia grandomania.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.