Невръстен убиец ще дочака процес зад решетките

14-годишният Денис Живков, обвинен в жестокото убийство на бездомника Красимир Куртев, ще дочака процеса си в ареста. Това реши окончателно Варненският апелативен съд, който потвърди наложената преди дни от окръжните магистрати най-тежка мярка за неотклонение на момчето.

На 20 януари то и 13-годишен негов съсед от ромската махала в кв. Владиславово пребиха до смърт с юмруци и ритници 53-годишния клошар, на когото имали зъб заради скандал в пункт за вторични суровини.

Убийството е извършено по хулигански подбуди, по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Два дни преди фаталната развръзка двете момчета отново налагали Красимир, като и преди това Денис е нападал безпричинно възрастни хора, бе припомнено в съда.

"Много съжалявам. Искам да се прибера в нас", каза той пред магистратите. Въпреки че арест спрямо непълнолетни се прилага в изключителни случаи, те потвърдиха извода на първоинстанционния съд, че нито родителските грижи, нито надзора на училището или на инспектор от Детска педагогическа стая биха осъществили контрол над тийнейджъра.

Тъй като той не е пълнолетен, по закон може да бъде наказан с лишаване от свобода от 3 до 10 г. вместо полагащите се за тежкото престъпление от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Съучастникът му пък не носи наказателна отговорност, защото е малолетен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България