Недостиг на висшисти инженери в пожарната в Шуменско

30% е недокомплекта на държавни служители висшисти, които да извършват държавен противопожарен контрол и превантивна дейност в Шуменско. Затова в момента е разпоредено да се проверява преимуществено само новото строителство. Това обяви шефът на Регионалната дирекция по пожарна безопасност в Шумен комисар Иван Иванов. До 2022 г. ще се стигне до 60% недокомплект, поясни той, предвиждайки колко специалисти ще се пенсионират.

Причината е в бавното обявяване на конкурси, две години е чакан такъв. В началото на идната седмица предстои конкурс за заемана не две свободни места в Шуменско, а те са общо шест. Комисар Иванов подчерта и че трудно се привличат инженерни кадри в пожарната, като е известен размера на възнагражденията в големите фирми.

От началото на годината в Шуменско само приетите нови обекти, въведени в експлоатация, са 148, като 12 от тях са големи заводи. Предстои приема на още 8 от голям мащаб.

Сред редовия състав няма липса на кадри. От началото на годината са назначени 8 нови пожарникари, а в момента върви конкурс за още 5 служители.

994 са произшествията в Шуменско от началото на годината, от тях 647 са пожарите. Има ръст спрямо 2018 г., когато за цяла година огнеборците са гасили 619 пожара.

Комисар Иванов определи годината като трудна, но и много успешна заради завоеванията на младите огнеборци, наследници на професионалистите, на национални и международни състезания.

Коментари

Задължително поле