Недостиг на майстори във Франция може да забави реставрацията на "Нотр Дам"

Снимка: Twitter

Франция бърза да възстанови един от символите си - катедралата "Нотр Дам", която пострада тежко при пожар в средата на април.

А тези млади дърводелци в Париж се вълнуват още повече - дали ще бъдат сред избраните да изградят отново изгорелия вековен покрив на катедралата.

С подкрепата на занаятчийска асоциация, създадена преди 70 години, ежегодно професионално образование получават около 10 000 души.

Председателят на асоциацията Жан-Клод Беланже предупреди френското правителството, че липсата на работна ръка в строителството може да забави реконструкцията на "Нотр Дам", съобщи БНТ.

"Нашите професии са малко познати. Често те са разделени между занаятчийството и индустрията и хората не ни познават."

По данни на партньорски компании има недостиг от поне 100 каменоделци, също толкова зидари, 150 дърводелци и 200 майстори на покриви.

Този 18-годишен ученик обаче трябва първо да получи диплома, а след това да практикува на различни места във Франция, за да се превърне в квалифициран майстор.

"Мечта? Не знам, но би било постижение да кажа, че съм участвал в реставрацията на "Нотр Дам"."

Засега няма официален коментар от страна на правителството, но президентът Еманюел Макрон заяви желание катедралата да бъда напълно възстановена за пет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа