Недялко Недялков на разпит в ДАНС след разкрития на ПИК (ВИДЕО)

Собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков се яви в ДАНС, след като вчера получи призовка от агенцията.

"Повикан съм на разпит по разпореждане на Кирил Петков, който очевидно у ПИК разпознава заплаха за националната сигурност. Беше ми намекнато, че ме викат заради записа от Солун. Това е едно 5-секундно видео от Солун, на което Кирил Петков вечеря в ресторант, публично място, с шефката на кабинета си и посланикът ни в Гърция за Ф-16", заяви на влизане Недялков.

По думите му явно Петков счита това за заплаха за националната сигурност. "За мен заплахата за националната сигурност се казва Кирил Петков", каза още той.

"Чувствам го като репресия, като заплаха за свободата на словото. Играл съм го това няколко пъти", припомни собственикът на ПИК и разказа как през 2009 г. е подслушван и разследван от ДАНС цели три месеца след нареждане на тогавашния премиер Сергей Станишев. Няколко месеца по-късно Станишев падна от власт", добави Недялков. 

"Г-н Недялков, както и всички издатели и разпространители на обществена информация, би следвало да са спокойни, че правата им не могат да бъдат засегнати дори и в България", заяви Данаил Кирилов, адвокат на Недялко Недялков.

"Не е редно да се изпраща призовка. ДАНС няма разследващи функции, няма право да прави разпит. Интересно е да се разбере в какво качество г-н Недялков е поканен на тази беседа с призовка. Задължително е той да защити всичките си източници като журналист и издател", уточни Кирилов.

"И правно, и извънправно, това е форма на натиск", завърши бившият правосъден министър и настоящ адвокат. 

"Интересно ми е как ще квалифицират това, което вършат. Кой е инициаторът на това посегателство? Аз не мога да припозная в това, което вършим, заплаха за националната сигурност", сподели Недялко Недялков.

"Представете си, ако сега беше извикан на разпит издателят на "Капитал". Тук сега щеше да има разкъсани ризи, умно-красиви, щяха да са тук "Репортери без граници" или кой ли още не", направи аналогия издателят на агенция ПИК.

"Ако това беше станало преди 2 години, щеше да се отрази в "Евробарометър" и в докладите на ЕС", уточни Данаил Кирилов.

https://www.facebook.com/InformacionnaAgenciaPik/videos/562228638843751
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България